Facebook Pixel
Yμηττού 14, Χολαργός 213 03 70 866 6987 216 310 [email protected]

Βουβωνοκήλη

(ιατρική) κήλη στον βουβώνα

Η βουβωνοκήλη είναι η πιο συχνή μορφή κήλης και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ενώ παρουσιάζεται πιο συχνά στους άνδρες.  Η αποκατάστασή της πραγματοποιείται με χειρουργική  επέμβαση. 

Τι είναι η βουβωνοκήλη 

Κήλη ονομάζεται η προβολή ενδοκοιλιακού σπλάγχνου μέσα από κάποιο φυσιολογικό τρήμα (οπή) του κοιλιακού τοιχώματος. Μία από τις πιο γνωστές κήλες είναι και η βουβωνοκήλη.

Η βουβωνοκήλη  εμφανίζεται στην βουβωνική περιοχή  κοντά στο όσχεο (όρχεις) στους άνδρες και κοντά στο αιδοίο στις γυναίκες. Μπορεί να παρουσιαστεί από τα δεξιά ή από τα αριστερά. Υπάρχουν περιπτώσεις που εμφανίζεται δεξιά και αριστερά ταυτόχρονα και ονομάζεται άμφω (διπλή κήλη).  Η βουβωνοκήλη παρουσιάζεται πιο συχνά στους άνδρες από ότι στις γυναίκες.

Υπάρχουν δύο είδη βουβωνοκήλης, η ΛΟΞΗ και η ΕΥΘΕΙΑ

Στην  λοξή βουβωνοκήλη, τμήμα του κοιλιακού λίπους ή μία έλικα λεπτού εντέρου εισέρχεται στον βουβωνικό πόρο, ένα “τούνελ” που διατρέχει το κατώτερο τμήμα του κοιλιακού τοιχώματος, και προβάλει εκτός της κοιλίας.

Στην ευθεία βουβωνοκήλη, τμήμα του κοιλιακού λίπους ή μία έλικα λεπτού εντέρου, προβάλλει εκτός της κοιλίας δια μέσου ενός ευένδοτου σημείου ή οπής του κοιλιακού τοιχώματος  στην βουβωνική περιοχή.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της βουβωνοκήλης που θα οδηγήσουν έναν ασθενή στον γιατρό ποικίλουν, ενώ κάποιες φορές η κήλη μπορεί να είναι ασυμπτωματική και να διαγνωστεί σε μία τυχαία εξέταση από τον γιατρό.

Συχνά τα συμπτώματα είναι:

  • Μία μικρή διόγκωση σε μία ή και στις δύο πλευρές της βουβωνικής χώρας που μπορεί να αυξάνεται σε μέγεθος στην όρθια θέση και να  μειώνεται ή να εξαφανίζεται στην ύπτια θέση. Στους άνδρες, μπορεί να παρουσιαστεί και ως διόγκωση του όσχεου.
  • Αίσθημα βάρους , καύσου (καψίματος) ή πίεσης στην βουβωνική περιοχή που επιδεινώνεται κατά την όρθια θέση ή όταν ασκείται πίεση στην κοιλιακή χώρα, και βελτιώνεται στην ύπτια θέση.
  • Πόνος που εμφανίζεται η γίνεται πιό έντονος κατά την διάρκεια οποιασδήποτε φυσικής άσκησης που απαιτεί χρήση των κοιλιακών μυών και κατά συνέπεια αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης.

Μια βουβωνοκήλη δεν είναι απαραίτητα επικίνδυνη. Όμως, δεν μπορεί να θεραπευτεί παρά μόνο με χειρουργική επέμβαση, γι’αυτό και είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αμέσως όταν εντοπίσετε κάποιο σύμπτωμα, ώστε να αποφύγετε τυχόν επιπλοκές.

Αιτίες

Η βουβωνοκήλη μπορεί να οφείλεται σε εκ γενετής αιτίες, όπως την  ελαττωματική ανάπτυξη του κοιλιακού τοιχώματος από την εμβρυϊκή περίοδο . Σε αυτή την περίπτωση ονομάζεται Συγγενής βουβωνοκήλη.

Μερικές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνισή της μπορεί να είναι:

  • Παχυσαρκία
  • Δυσκοιλιότητα
  • Άρση βαρέων αντικειμένων
  • Χρόνιος βήχας
  • Παθολογικές καταστάσεις που προκαλούν αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης

Επιπλοκές της βουβωνοκήλης

Όταν η κήλη είναι μόνιμα  έξω από την κοιλιά, μπορεί να προκαλεί διαρκή ενόχληση στη βουβωνική περιοχή και να υποχωρεί μερικώς στην ύπτια θέση. Σε αυτήν την περίπτωση ονομάζεται ΜΗ ΑΝΑΤΑΣΣΟΜΕΝΗ ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗ.

Μία μη ανατασσόμενη κήλη μπορεί να προκαλέσει μείωση της αιματικής ροής  στο περιεχόμενό της και κατά συνέπεια, ισχαιμία και νέκρωση. Στην περίπτωση αυτή, ονομάζεται ΠΕΡΙΣΦΙΓΜΕΝΗ ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗ.     Η περισφιγμένη βουβωνοκήλη  μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στα ενδοκοιλιακά όργανα που συμμετέχουν σε αυτήν και χρειάζεται άμεση χειρουργική επέμβαση.

Τα συμπτώματα της περίσφιξης μπορεί να είναι τα εξής:

  • Ψηλαφητή σκληρία στην βουβωνική χώρα
  • Έντονος πόνος στην βουβωνική χώρα
  • Κοιλιακό άλγος
  • Μετεωρισμός (Διάταση) κοιλίας
  • Αναστολή ( μή αποβολή) αεριών ή και κοπράνων
  • Ναυτία, έμετος
  • Ταχυκαρδία
  • Πυρετός

Είναι μία επείγουσα παθολογική κατάσταση που μπορεί να θέσει ακόμα και σε κίνδυνο την ζωή και  απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση!

Πώς γίνεται η διάγνωση

Ο εξειδικευμένος χειρουργός, μετά από λεπτομερή λήψη ιστορικού του ασθενούς και προσεκτική κλινική εξέταση (ψηλάφηση της κοιλίας) θα καταλήξει στη διάγνωση της βουβωνοκήλης.  Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να κάνει χρήση απεικονιστικών εξετάσεων όπως είναι ο υπέρηχος (U/S) και η αξονική τομογραφία για την επιβεβαίωση της κλινικής διάγνωσης.

Ποια είναι η θεραπεία

Η χειρουργική επέμβαση είναι η μοναδική λύση στην θεραπεία της κήλης η οποία από την στιγμή που θα εμφανιστεί δεν μπορεί να βελτιωθεί από μόνη της, παρά μόνο να επιδεινωθεί και πολλές φορές με σοβαρές επιπλοκές, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.  Με στόχο την πλήρη αποκατάσταση του ασθενούς χωρίς μετεγχειρητικές επιπλοκές ή υποτροπές, οι μέθοδοι που ακολουθούνται για την  αποκατάσταση της κήλης είναι:

  • Η κλασική, «ανοιχτή» μέθοδος μέσω τομής στο κοιλιακό τοίχωμα
  • Η νεότερη λαπαροσκοπική μέθοδος, η οποία παρουσιάζει πολλαπλά πλεονεκτήματα και οφέλη για τον ασθενή.

Λαπαροσκοπική αποκατάσταση βουβωνοκήλης

Είναι ελάχιστα επεμβατική μέθοδος και πραγματοποιείται με χρήση ειδικών εργαλείων και κάμερας μέσω τριών οπών διαμέτρου λίγων χιλιοστών μέσω τον οποίων εισέρχονται στην κοιλία η λαπαροσκοπική κάμερα και τα λαπαροσκοπικά εργαλεία.   Ο ασθενής λαμβάνει γενική αναισθησία. Για την αποκατάσταση της κήλης  γίνεται χρήση ειδικού συνθετικού πλέγματος, το οποίο τοποθετείται με την τεχνική TEPP ή TAP, και  προσφέρει μείωση των ποσοστών της υποτροπής (επανεμφάνιση).

Η συγκεκριμένη μέθοδος αποκατάστασης της βουβωνοκήλης, είναι απόλυτα ασφαλής και προσφέρει στον ασθενή γρήγορη επάνοδο στην καθημερινότητά του.  Σε λίγες ώρες μπορεί να περπατάει ελεύθερα, ενώ η διάρκεια νοσηλείας του δεν ξεπερνάει τις 24 ώρες.

 

Διαβάστε ακόμα:

Κήλες
Αποκατάσταση της κήλης

Χειρουργική αντιμετώπιση κήλης: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για την μετεγχειρητική σας πορεία