Yμηττού 14, Χολαργός 213 03 70 886 693 24 62 373 [email protected]

Συχνές Ερωτήσεις

Η χολολιθίαση εμφανίζεται στο 30% των ανθρώπων, κάθε ηλικίας και φύλου (συχνότερο σε γυναίκες που πάσχουν από παχυσαρκία).  Είναι απαραίτητο να αφαιρείται η χολή, γιατί είναι  ο όργανο που πάσχει. Ακόμα κι αν αφαιρέσουμε μόνο τις πέτρες, σύντομα θα τις ξαναδημιουργήσει και η επέμβαση θα πρέπει να επαναληφθεί.

Οι κήλες μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές που είναι απειλητικές για τη ζωή. H πρώιμη ιατρική περίθαλψη και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τα συμπτώματα. Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση είναι ο μόνος τρόπος για την αποτελεσματική θεραπεία μιας κήλης, ιδιαίτερα όταν η κήλη  κάνει περίσφιξη ή είναι μη ανατασσόμενη. (μονίμως έξω).

Οι περισσότεροι πόνοι στην κοιλιά δεν είναι σοβαροί και συνήθως  υποχωρούν γρήγορα.  Ένας πόνος στο δεξί μέρος της κοιλίας, μπορεί να προέρχεται από το ουροποιητικό π.χ. πέτρες στον ουρητήρα, σκωληκοειτίδιδα ή/και φλεγμονή του εντέρου.  Στις γυναίκες, ένα επιπλέον αίτιο μπορεί να είναι η παθολογία σάλπιγγας της ωοθήκης.

Ο χρόνος αποκατάστασης μετά την επέμβαση της χολοκυστεκτομής, θα εξαρτηθεί από την χειρουργική μέθοδο. Στην λαπαροσκοπική χειρουργική οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να φύγουν από το νοσοκομείο την ίδια ή την επόμενη ημέρα της επέμβασης. Συστήνουμε να είναι κάποιος μαζί σας τις επόμενες 24 ώρες, καθώς ίσως εξακολουθείτε να αισθάνεστε τα αποτελέσματα της αναισθησίας. Σε περίπου 2 εβδομάδες θα μπορείτε να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες.

Εάν παρουσιάζετε οξύ και αιφνίδιο πόνο στην άνω δεξιά κοιλία ή γενικά στην άνω κοιλία με η χωρίς αντανάκλαση του πόνου στην ράχη  πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον χειρουργό.  Ο χειρουργός μετά από την λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού και κλινικής εξέτασης (ψηλάφηση κοιλίας) θα σας προτείνει να κάνετε: Υπερηχογράφημα, Αιματολογικό έλεγχο, Αξονική ή μαγνητική τομογραφία, Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να γίνει ERCP.

Οι αιμορροίδες είναι χειρουργική πάθηση για την οποία πρέπει να απευθυνθείτε στον εξειδικευμένο χειρουργό, ο οποίος είτε θα σας δώσει οδηγίες και φαρμακευτική αγωγή, εφόσον η πάθηση είναι στα αρχικά στάδια, είτε θα σας ενημερώσει για την ανάγκη διενέργειας χειρουργείου.

Ο μετεγχειρητικός πόνος θα είναι από μηδενικός έως ελάχιστος. Κάποιοι ασθενείς ίσως νιώσουν μια μικρή κόπωση η οποία όμως θα υποχωρήσει άμεσα.

Ο κοιλιακός πόνος είναι ένα σχετικά κοινό σύμπτωμα που συχνά δεν χρειάζεται θεραπεία. Υπάρχουν όμως καταστάσεις, που προκαλούν κοιλιακό άλγος και δεν πρέπει να αγνοούνται, γιατί ενδέχεται να απαιτούν επείγουσα ιατρική φροντίδα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό, να γνωρίζετε τα συμπτώματά σας, πόσο γρήγορα και που εμφανίζονται  για να γνωρίζετε αν πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον χειρουργό.

Ο τρόπος ζωής μας εδώ το τελευταίο διάστημα έχει αλλάξει ριζικά, λόγω της πανδημίας κοροναϊού (SARS-CoV-2) που έχει επηρεάσει την καθημερινότητά μας, τη διατροφή μας και κατά συνέπεια το πεπτικό μας σύστημα, στο οποίο ζουν, υπό φυσιολογικές συνθήκες, δισεκατομμύρια μικροοργανισμοί (κυρίως βακτήρια) σε αρμονία και ονομάζονται Μικροβίωμα.   Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το μικρoβίωμα του εντέρου διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανοσοαπόκριση σε μολυσματικά παθογόνα (μικρόβια), βοηθώντας έτσι στη διατήρηση της συνολικής υγείας.  Οπότε είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε ένα υγιές μικροβίωμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Διαβάστε τι μπορείτε να κάνετε εδώ: https://bit.ly/34QQojm

20% του γυναικείου και 14% του ανδρικού πληθυσμού θα αναπτύξουν πέτρες στη χολή σε κάποια φάση της ζωής τους.   Τι μπορείτε όμως να κάνετε για να τις αποφύγετε; Υγιεινή διατροφή, Άσκηση, καλή ενυδάτωση, απώλεια βάρους. Διαβάστε περισσότερα εδώ:

Η χειρουργική επέμβαση είναι ο μόνος τρόπος για την αποτελεσματική θεραπεία μιας κήλης.    Σήμερα η κήλη αντιμετωπίζεται με την κλασική (ανοιχτή) αλλά και με τη λαπαροσκοπική χειρουργική μέθοδο. Ο χειρουργός θα σας ενημερώσει για το ποια είναι κατάλληλη για την κατάστασή σας.