Περίπου το 10% των ατόμων με ελκώδη κολίτιδα, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα μάτια. Η φλεγμονή που συνοδεύει την ΕΚ μπορεί να κάνει τα μάτια σας να είναι κόκκινα, πρησμένα και πιθανόν να σας πονάνε.
Αυτά τα συμπτώματα, θα μπορούσαν να είναι σημάδι οφθαλμικών διαταραχών που συνδέονται με ελκώδη κολίτιδα, όπως:
- Ραγοειδίτιδα (φλεγμονή του μεσαίου στρώματος του ματιού)
- Επισκληρίτιδα (Κάνει τα μάτια σας να φαίνονται κόκκινα)
- Ξηροφθαλμία
- Σπανίως, άλλα μέρη του ματιού σας μπορεί να φλεγμονωθούν όταν έχετε Ε.Κ., όπως ο αμφιβληστροειδής ή το οπτικό σας νεύρο.
Εάν υποφέρετε από ελκώδη κολίτιδα είναι απαραίτητο να ελέγχετε τακτικά την υγεία σας και να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.
Η χολολιθίαση εμφανίζεται στο 30% των ανθρώπων, κάθε ηλικίας και φύλου (συχνότερο σε γυναίκες που πάσχουν από παχυσαρκία). Είναι απαραίτητο να αφαιρείται η χολή, γιατί είναι ο όργανο που πάσχει. Ακόμα κι αν αφαιρέσουμε μόνο τις πέτρες, σύντομα θα τις ξαναδημιουργήσει και η επέμβαση θα πρέπει να επαναληφθεί.
Οι κήλες μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές που είναι απειλητικές για τη ζωή. H πρώιμη ιατρική περίθαλψη και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τα συμπτώματα. Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση είναι ο μόνος τρόπος για την αποτελεσματική θεραπεία μιας κήλης, ιδιαίτερα όταν η κήλη κάνει περίσφιξη ή είναι μη ανατασσόμενη. (μονίμως έξω).
Οι περισσότεροι πόνοι στην κοιλιά δεν είναι σοβαροί και συνήθως υποχωρούν γρήγορα. Ένας πόνος στο δεξί μέρος της κοιλίας, μπορεί να προέρχεται από το ουροποιητικό π.χ. πέτρες στον ουρητήρα, σκωληκοειτίδιδα ή/και φλεγμονή του εντέρου. Στις γυναίκες, ένα επιπλέον αίτιο μπορεί να είναι η παθολογία σάλπιγγας της ωοθήκης.
Ο χρόνος αποκατάστασης μετά την επέμβαση της χολοκυστεκτομής, θα εξαρτηθεί από την χειρουργική μέθοδο. Στην λαπαροσκοπική χειρουργική οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να φύγουν από το νοσοκομείο την ίδια ή την επόμενη ημέρα της επέμβασης. Συστήνουμε να είναι κάποιος μαζί σας τις επόμενες 24 ώρες, καθώς ίσως εξακολουθείτε να αισθάνεστε τα αποτελέσματα της αναισθησίας. Σε περίπου 2 εβδομάδες θα μπορείτε να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες.
Εάν παρουσιάζετε οξύ και αιφνίδιο πόνο στην άνω δεξιά κοιλία ή γενικά στην άνω κοιλία με η χωρίς αντανάκλαση του πόνου στην ράχη πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον χειρουργό. Ο χειρουργός μετά από την λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού και κλινικής εξέτασης (ψηλάφηση κοιλίας) θα σας προτείνει να κάνετε: Υπερηχογράφημα, Αιματολογικό έλεγχο, Αξονική ή μαγνητική τομογραφία, Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να γίνει ERCP.
Οι αιμορροίδες είναι χειρουργική πάθηση για την οποία πρέπει να απευθυνθείτε στον εξειδικευμένο χειρουργό, ο οποίος είτε θα σας δώσει οδηγίες και φαρμακευτική αγωγή, εφόσον η πάθηση είναι στα αρχικά στάδια, είτε θα σας ενημερώσει για την ανάγκη διενέργειας χειρουργείου.
Ο μετεγχειρητικός πόνος θα είναι από μηδενικός έως ελάχιστος. Κάποιοι ασθενείς ίσως νιώσουν μια μικρή κόπωση η οποία όμως θα υποχωρήσει άμεσα.
Ο κοιλιακός πόνος είναι ένα σχετικά κοινό σύμπτωμα που συχνά δεν χρειάζεται θεραπεία. Υπάρχουν όμως καταστάσεις, που προκαλούν κοιλιακό άλγος και δεν πρέπει να αγνοούνται, γιατί ενδέχεται να απαιτούν επείγουσα ιατρική φροντίδα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό, να γνωρίζετε τα συμπτώματά σας, πόσο γρήγορα και που εμφανίζονται για να γνωρίζετε αν πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον χειρουργό.
Ο τρόπος ζωής μας εδώ το τελευταίο διάστημα έχει αλλάξει ριζικά, λόγω της πανδημίας κοροναϊού (SARS-CoV-2) που έχει επηρεάσει την καθημερινότητά μας, τη διατροφή μας και κατά συνέπεια το πεπτικό μας σύστημα, στο οποίο ζουν, υπό φυσιολογικές συνθήκες, δισεκατομμύρια μικροοργανισμοί (κυρίως βακτήρια) σε αρμονία και ονομάζονται Μικροβίωμα. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το μικρoβίωμα του εντέρου διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανοσοαπόκριση σε μολυσματικά παθογόνα (μικρόβια), βοηθώντας έτσι στη διατήρηση της συνολικής υγείας. Οπότε είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε ένα υγιές μικροβίωμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Διαβάστε τι μπορείτε να κάνετε εδώ: https://bit.ly/34QQojm
20% του γυναικείου και 14% του ανδρικού πληθυσμού θα αναπτύξουν πέτρες στη χολή σε κάποια φάση της ζωής τους. Τι μπορείτε όμως να κάνετε για να τις αποφύγετε; Υγιεινή διατροφή, Άσκηση, καλή ενυδάτωση, απώλεια βάρους. Διαβάστε περισσότερα εδώ:
Η χειρουργική επέμβαση είναι ο μόνος τρόπος για την αποτελεσματική θεραπεία μιας κήλης. Σήμερα η κήλη αντιμετωπίζεται με την κλασική (ανοιχτή) αλλά και με τη λαπαροσκοπική χειρουργική μέθοδο. Ο χειρουργός θα σας ενημερώσει για το ποια είναι κατάλληλη για την κατάστασή σας.
Όχι. Οι αιμορροΐδες είναι στην πλειοψηφία τους ακίνδυνες. Μπορεί να επιφέρουν σοβαρά προβλήματα, αλλά όχι καρκίνο.
Η αποκατάσταση της κήλης κοιλιακού τοιχώματος είναι από τις πλέον συχνές επεμβάσεις που διενεργούνται παγκοσμίως. Με τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές που χρησιμοποιούμε σήμερα, η χειρουργική αποκατάσταση της κήλης γίνεται εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια, όπως και η ανάρρωση. Διαβάστε περισσότερα εδώ.




























Η οξεία σκωληκοειδίτιδα αφορά όλες τις ηλικίες. Πιο συχνά εμφανίζεται στην 2η και 3η δεκαετία της ζωής του ανθρώπου, σπανιότερα στην νεογνική και γεροντική ηλικία. Είναι πιο συχνή στους άνδρες και μπορεί εύκολα να «ξεγελάσει» και να νομίζει κάποιος ότι είναι ασθένεια άλλης παθολογίας. Εμφανίζεται περισσότερο την άνοιξη και το φθινόπωρο Η σκωληκοειδίτιδα αντιμετωπίζεται μόνο με χειρουργική επέμβαση και σήμερα πλέον γίνεται λαπαροσκοπικά.
Οι τροφές που είναι «καυτερές» δεν δημιουργούν δυσκοιλιότητα που αυτή συνήθως ξεκινά τις αιμορροΐδες. Αντίθετα, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο στομάχι, γι’αυτό να είστε πάντα προσεκτικοί στην ποιότητα, την ποσότητα και τη συχνότητα των πικάντικων τροφών που καταναλώνετε, ιδιαίτερα αν σας δημιουργεί πρόβλημα στο στομάχι.
















Η θεραπεία των παθήσεων του θυρεοειδή, εξαρτάται από το νόσημα και τις περισσότερες φορές περιορίζεται στη λήψη φαρμάκων. Δεν αποκλείεται όμως να συστηθεί χειρουργική επέμβαση, σε περιπτώσεις που η φαρμακευτική αγωγή δεν επαρκεί ή όταν υπάρχουν καλοήθεις ή κακοήθεις όγκοι.




Όχι. Μπορεί όμως να τις επιδεινώσει. Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα μελέτη που να οδηγεί σ’αυτό το συμπέρασμα. Είναι σκόπιμο να ακολουθούνται πάντα οι κανόνες υγιεινής.
Η πρωκτική ραγάδα είναι μια σχισμή στον ιστό του πρωκτού, που συχνά προκαλείται ή επιδεινώνεται από παρατεταμένες περιόδους διάρροιας ή σκληρών κοπράνων.
Ο πρωκτικός πόνος, ο κνησμός και η αιμορραγία από το ορθό είναι συμπτώματα τόσο των αιμορροΐδων όσο και των πρωκτικών ραγάδων. Ως αποτέλεσμα, είναι πιθανό για τους ανθρώπους να κάνουν εσφαλμένη αυτοδιάγνωση. Πάντα να συμβουλεύεστε τον χειρουργό για την ορθή διάγνωση. Επειδή η αιμορραγία είναι επίσης σύμπτωμα καρκίνου του παχέος εντέρου, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να αποκλείσετε άλλα προβλήματα.