Facebook Pixel
Yμηττού 14, Χολαργός 213 03 70 866 6987 216 310 [email protected]

Συχνές Ερωτήσεις

Περίπου το 10% των ατόμων με ελκώδη κολίτιδα, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα μάτια. Η φλεγμονή που συνοδεύει την ΕΚ μπορεί να κάνει τα μάτια σας να είναι κόκκινα, πρησμένα και πιθανόν να σας πονάνε.

Αυτά τα συμπτώματα, θα μπορούσαν να είναι σημάδι οφθαλμικών διαταραχών που συνδέονται με ελκώδη κολίτιδα, όπως:

 • Ραγοειδίτιδα (φλεγμονή του μεσαίου στρώματος του ματιού)
 • Επισκληρίτιδα (Κάνει τα μάτια σας να φαίνονται κόκκινα)
 • Ξηροφθαλμία
 • Σπανίως, άλλα μέρη του ματιού σας μπορεί να φλεγμονωθούν όταν έχετε Ε.Κ., όπως ο αμφιβληστροειδής ή το οπτικό σας νεύρο.

 Εάν υποφέρετε από ελκώδη κολίτιδα είναι απαραίτητο να ελέγχετε τακτικά την υγεία σας και να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.

 

Η χολολιθίαση εμφανίζεται στο 30% των ανθρώπων, κάθε ηλικίας και φύλου (συχνότερο σε γυναίκες που πάσχουν από παχυσαρκία).  Είναι απαραίτητο να αφαιρείται η χολή, γιατί είναι  ο όργανο που πάσχει. Ακόμα κι αν αφαιρέσουμε μόνο τις πέτρες, σύντομα θα τις ξαναδημιουργήσει και η επέμβαση θα πρέπει να επαναληφθεί.

Οι κήλες μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές που είναι απειλητικές για τη ζωή. H πρώιμη ιατρική περίθαλψη και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τα συμπτώματα. Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση είναι ο μόνος τρόπος για την αποτελεσματική θεραπεία μιας κήλης, ιδιαίτερα όταν η κήλη  κάνει περίσφιξη ή είναι μη ανατασσόμενη. (μονίμως έξω).

Οι περισσότεροι πόνοι στην κοιλιά δεν είναι σοβαροί και συνήθως  υποχωρούν γρήγορα.  Ένας πόνος στο δεξί μέρος της κοιλίας, μπορεί να προέρχεται από το ουροποιητικό π.χ. πέτρες στον ουρητήρα, σκωληκοειτίδιδα ή/και φλεγμονή του εντέρου.  Στις γυναίκες, ένα επιπλέον αίτιο μπορεί να είναι η παθολογία σάλπιγγας της ωοθήκης.

Ο χρόνος αποκατάστασης μετά την επέμβαση της χολοκυστεκτομής, θα εξαρτηθεί από την χειρουργική μέθοδο. Στην λαπαροσκοπική χειρουργική οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να φύγουν από το νοσοκομείο την ίδια ή την επόμενη ημέρα της επέμβασης. Συστήνουμε να είναι κάποιος μαζί σας τις επόμενες 24 ώρες, καθώς ίσως εξακολουθείτε να αισθάνεστε τα αποτελέσματα της αναισθησίας. Σε περίπου 2 εβδομάδες θα μπορείτε να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες.

Εάν παρουσιάζετε οξύ και αιφνίδιο πόνο στην άνω δεξιά κοιλία ή γενικά στην άνω κοιλία με η χωρίς αντανάκλαση του πόνου στην ράχη  πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον χειρουργό.  Ο χειρουργός μετά από την λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού και κλινικής εξέτασης (ψηλάφηση κοιλίας) θα σας προτείνει να κάνετε: Υπερηχογράφημα, Αιματολογικό έλεγχο, Αξονική ή μαγνητική τομογραφία, Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να γίνει ERCP.

Οι αιμορροίδες είναι χειρουργική πάθηση για την οποία πρέπει να απευθυνθείτε στον εξειδικευμένο χειρουργό, ο οποίος είτε θα σας δώσει οδηγίες και φαρμακευτική αγωγή, εφόσον η πάθηση είναι στα αρχικά στάδια, είτε θα σας ενημερώσει για την ανάγκη διενέργειας χειρουργείου.

Ο μετεγχειρητικός πόνος θα είναι από μηδενικός έως ελάχιστος. Κάποιοι ασθενείς ίσως νιώσουν μια μικρή κόπωση η οποία όμως θα υποχωρήσει άμεσα.

Ο κοιλιακός πόνος είναι ένα σχετικά κοινό σύμπτωμα που συχνά δεν χρειάζεται θεραπεία. Υπάρχουν όμως καταστάσεις, που προκαλούν κοιλιακό άλγος και δεν πρέπει να αγνοούνται, γιατί ενδέχεται να απαιτούν επείγουσα ιατρική φροντίδα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό, να γνωρίζετε τα συμπτώματά σας, πόσο γρήγορα και που εμφανίζονται  για να γνωρίζετε αν πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον χειρουργό.

Ο τρόπος ζωής μας εδώ το τελευταίο διάστημα έχει αλλάξει ριζικά, λόγω της πανδημίας κοροναϊού (SARS-CoV-2) που έχει επηρεάσει την καθημερινότητά μας, τη διατροφή μας και κατά συνέπεια το πεπτικό μας σύστημα, στο οποίο ζουν, υπό φυσιολογικές συνθήκες, δισεκατομμύρια μικροοργανισμοί (κυρίως βακτήρια) σε αρμονία και ονομάζονται Μικροβίωμα.   Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το μικρoβίωμα του εντέρου διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανοσοαπόκριση σε μολυσματικά παθογόνα (μικρόβια), βοηθώντας έτσι στη διατήρηση της συνολικής υγείας.  Οπότε είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε ένα υγιές μικροβίωμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Διαβάστε τι μπορείτε να κάνετε εδώ: https://bit.ly/34QQojm

20% του γυναικείου και 14% του ανδρικού πληθυσμού θα αναπτύξουν πέτρες στη χολή σε κάποια φάση της ζωής τους.   Τι μπορείτε όμως να κάνετε για να τις αποφύγετε; Υγιεινή διατροφή, Άσκηση, καλή ενυδάτωση, απώλεια βάρους. Διαβάστε περισσότερα εδώ:

Η χειρουργική επέμβαση είναι ο μόνος τρόπος για την αποτελεσματική θεραπεία μιας κήλης.    Σήμερα η κήλη αντιμετωπίζεται με την κλασική (ανοιχτή) αλλά και με τη λαπαροσκοπική χειρουργική μέθοδο. Ο χειρουργός θα σας ενημερώσει για το ποια είναι κατάλληλη για την κατάστασή σας.

Όχι. Οι αιμορροΐδες είναι στην πλειοψηφία τους ακίνδυνες. Μπορεί να επιφέρουν σοβαρά προβλήματα, αλλά όχι καρκίνο.

Η αποκατάσταση της κήλης κοιλιακού τοιχώματος είναι από τις πλέον συχνές επεμβάσεις που διενεργούνται παγκοσμίως.   Με τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές που χρησιμοποιούμε σήμερα, η χειρουργική αποκατάσταση της κήλης γίνεται εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια, όπως και η ανάρρωση.  Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Η κήλη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Μπορείτε όμως να υιοθετήσετε κάποιες συνήθειες ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες δημιουργίας της ή για να μην επιβαρύνετε την κατάσταση μίας ήδη υπάρχουσας κήλης:
⛔️Κόψτε το κάπνισμα:
O χρόνιος βήχας που είναι συχνός στους καπνιστές, αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση, με αποτέλεσμα να δημιουργεί συνθήκες για εμφάνιση κήλης ή να επιδεινώνει μία κήλη που ήδη υπάρχει.
🥦🍊Λύστε το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας:
Η πίεση που ασκείτε στον εαυτό σας προκειμένου να ενεργηθείτε, μπορεί να σας εμφανίσει κήλη. Βάλτε στην καθημερινή διατροφή σας άφθονα φρούτα, λαχανικά, τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και μην ξεχνάτε να πίνετε καθημερινά πολύ νερό.
🏋️‍♂️Aποφύγετε τα βάρη:
H άρση βαριών αντικειμένων αλλά και η βαριά εργασία που απαιτεί ανύψωση βάρους, αυξάνει τις πιθανότητες να δημιουργηθεί κήλη. Προσπαθήστε να το κάνετε όσο γίνεται λιγότερο και πάντα, με τον σωστό τρόπο!
🤸Ασκηθείτε:
Εκτός του ότι η άσκηση κάνει γενικότερα καλό στην υγεία μας, δυναμώνει το κοιλιακό τοίχωμα για να αντέχει περισσότερο την όποια πίεση.

Πως μπορείτε να προστατέψετε το συκώτι σας
Ένα από τα πιο ζωτικά όργανα του σώματός μας χρειάζεται και την απαραίτητη προσοχή.   Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να το προστατέψετε και να βελτιώσετε την γενικότερη καλή υγεία του οργανισμού σας:
✔️ Μην κάνετε υπερβολική λήψη φαρμάκων
✔️ Αποφύγετε την κατανάλωση λιπαρών τροφών
✔️ Ρυθμίστε το βάρος σας
✔️ Υιοθετήστε υγιεινή διατροφή και καθημερινή άσκηση
✔️ Αποφύγετε το αλκοόλ και το κάπνισμα
✔️ Προστατευτείτε από λοιμώξεις

Οι χολόλιθοι είναι σκληρά σωματίδια που αναπτύσσονται στη χοληδόχο κύστη και εμφανίζονται περίπου στο 30% των ανθρώπων κάθε ηλικίας και φύλου.
Ορισμένα άτομα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης χολόλιθων από άλλους:
✅ Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χολόλιθους από τους άνδρες.
✅ Οι γυναίκες μπορεί να έχουν επιπλέον οιστρογόνο λόγω της εγκυμοσύνης, της ορμονοθεραπείας ή των αντισυλληπτικών χαπιών.
✅ Τα άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν χολόλιθους από τους νεότερους.
✅ Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό χολόλιθων έχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Αν και οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι έχουν πιο πολλές πιθανότητες να αποκτήσουν αιμορροΐδες, δεν αποκλείονται δυστυχώς και οι νεότεροι, άνδρες και γυναίκες.  Πάνω από το μισό του πληθυσμού έχει συμπτώματα αιμορροΐδων μέχρι τα 50 χρόνια ενώ το 75% περίπου του πληθυσμού εμφανίζει αιμορροΐδες σε κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ο κίνδυνος εμφάνισης αυξάνεται μετά τα 30.

Ετοιμάζεστε για χειρουργείο; Δείτε μερικές σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον χειρουργό σχετικά με τη διαδικασία:
➡️ Ποιες είναι οι εναλλακτικές χειρουργικές μέθοδοι;
➡️ Με ποιους τρόπους θα είναι διαφορετική η ζωή σας μετά από αυτή τη χειρουργική επέμβαση;
➡️ Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της επέμβασης;
➡️ Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της αναισθησίας;
➡️ Τι είδους αναισθησία θα σας χορηγηθεί;
➡️ Είναι οι κίνδυνοι για εσάς μεγαλύτεροι από άλλους ασθενείς για οποιονδήποτε λόγο;
➡️ Είναι απαραίτητη αυτή η διαδικασία; Τι θα συμβεί αν πείτε όχι στο χειρουργείο;
➡️ Είναι αυτή η ενδεδειγμένη για εσάς χειρουργική μέθοδος;
➡️ Θα πρέπει να κάνετε νοσηλεία ή μπορείτε να βγείτε την ίδια μέρα;
➡️ Τι είδους τομή θα χρησιμοποιηθεί; Θα είναι μια ανοικτή διαδικασία ή μια ελάχιστα επεμβατική ή λαπαροσκοπική διαδικασία ;
➡️ Πρέπει να σταματήσετε τα φάρμακα που παίρνετε πριν το χειρουργείο και αν ναι, πόσες μέρες πριν;
➡️ Τι θα πρέπει να τροποποιηθεί στην ήδη υπάρχουσα φαρμακευτική αγωγή;
➡️ Πότε πρέπει να σταματήσετε να τρώτε πριν από τη διαδικασία;

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα αφορά όλες τις ηλικίες.  Πιο συχνά εμφανίζεται στην 2η και 3η δεκαετία της ζωής του ανθρώπου, σπανιότερα στην νεογνική και γεροντική ηλικία. Είναι πιο συχνή στους άνδρες και μπορεί εύκολα να «ξεγελάσει» και να νομίζει κάποιος ότι είναι ασθένεια άλλης παθολογίας.  Εμφανίζεται περισσότερο την άνοιξη και το φθινόπωρο Η σκωληκοειδίτιδα αντιμετωπίζεται μόνο με χειρουργική επέμβαση και σήμερα πλέον γίνεται λαπαροσκοπικά.

Οι τροφές που είναι «καυτερές» δεν δημιουργούν δυσκοιλιότητα που αυτή συνήθως ξεκινά τις αιμορροΐδες. Αντίθετα, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο στομάχι, γι’αυτό να είστε πάντα προσεκτικοί στην ποιότητα, την ποσότητα και τη συχνότητα των πικάντικων τροφών που καταναλώνετε, ιδιαίτερα αν σας δημιουργεί πρόβλημα στο στομάχι.

Αν έχετε πέτρες στη χολή, δεν πρέπει να περιμένετε για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα αυτό, γιατί μπορεί να έρθετε αντιμέτωποι με χολοκυστίτιδα ή παγκρεατίτιδα.
🆘 Και μην ξεχνάτε!
Αν αντιμετωπίζετε τα παρακάτω συμπτώματα θα πρέπει να δείτε χειρουργό:
👉κοιλιακό άλγος που διαρκεί περισσότερο από 1-2 ώρες
👉ναυτία και έμετο
👉πυρετό – ακόμη και χαμηλό πυρετό – ή ρίγη
👉κιτρινωπό χρώμα του δέρματος ή των λευκών των ματιών
👉σκουρόχρωμα ούρα και τα ανοικτόχρωμα κόπρανα.
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ενδείξεις σοβαρής μόλυνσης – φλεγμονής η απόφραξης της χοληδόχου κύστης, των χοληφόρων ήπατος ή του παγκρέατος.

Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τις αιμορροίδες, καλό θα είναι να γνωρίζετε ότι, εάν προσαρμόσετε καταλλήλως τη διατροφή και την καθημερινότητά σας, τότε μπορείτε να πετύχετε μείωση των συμπτωμάτων.
Δείτε τι μπορείτε να κάνετε:
✅ Να καταναλώνετε τροφές με φυτικές ίνες. Περισσότερα φρούτα, λαχανικά και πολύσπορα.
✅ Να πίνετε πολλά υγρά και πολύ νερό.
✅ Να αποφύγετε λευκό ψωμί, γαλακτοκομικά, κρέας και επεξεργασμένα τρόφιμα.
✅ Να πηγαίνετε στην τουαλέτα αμέσως μόλις νιώσετε την ανάγκη.
✅ Να γυμνάζεστε.
✅ Να μην κάνετε καθιστική ζωή.
✅ Να αποφεύγετε την ένταση και το στρες
✅ Να μην κάθεστε πολύ ώρα στην τουαλέτα.

Πολλοί ασθενείς μας ρωτούν πότε θα βγουν από το νοσοκομείο και πότε μπορούν να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους μετά από χολοκυστεκτομή.
➡️➡️ Ο χρόνος αποκατάστασης μετά την επέμβαση της χολοκυστεκτομής, θα εξαρτηθεί από την χειρουργική μέθοδο. Στην λαπαροσκοπική χειρουργική οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να φύγουν από το νοσοκομείο την ίδια ή την επόμενη ημέρα της επέμβασης. Συστήνουμε να είναι κάποιος μαζί σας τις επόμενες 24 ώρες, καθώς ίσως εξακολουθείτε να αισθάνεστε τα αποτελέσματα της αναισθησίας. Σε περίπου 2 εβδομάδες θα μπορείτε να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες.

Η θεραπεία των παθήσεων του θυρεοειδή, εξαρτάται από το νόσημα και τις περισσότερες φορές περιορίζεται στη λήψη φαρμάκων. Δεν αποκλείεται όμως να συστηθεί χειρουργική επέμβαση, σε περιπτώσεις που η φαρμακευτική αγωγή δεν επαρκεί ή όταν υπάρχουν καλοήθεις ή κακοήθεις όγκοι.

Οτιδήποτε προκαλεί αύξηση της πίεσης στην κοιλιά μπορεί να προκαλέσει κήλη:
☑️Ανύψωση βαρέων αντικειμένων χωρίς σταθεροποίηση των κοιλιακών μυών
☑️Διάρροια ή δυσκοιλιότητα
☑️Επίμονος βήχας ή φτέρνισμα
☑️Επιπλέον, η παχυσαρκία, η κακή διατροφή και το κάπνισμα, είναι προδιαθεσικοί παράγοντες και να κάνουν την εμφάνιση των κηλών πιο πιθανή.

Όχι. Μπορεί όμως να τις επιδεινώσει.  Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα μελέτη που να οδηγεί σ’αυτό το συμπέρασμα.  Είναι σκόπιμο να ακολουθούνται  πάντα οι κανόνες υγιεινής.

Η πρωκτική ραγάδα είναι μια σχισμή στον ιστό του πρωκτού, που συχνά προκαλείται ή επιδεινώνεται από παρατεταμένες περιόδους διάρροιας ή σκληρών κοπράνων.

Ο πρωκτικός πόνος, ο κνησμός και η αιμορραγία από το ορθό είναι συμπτώματα τόσο των αιμορροΐδων όσο και των πρωκτικών ραγάδων. Ως αποτέλεσμα, είναι πιθανό για τους ανθρώπους να κάνουν εσφαλμένη αυτοδιάγνωση. Πάντα να συμβουλεύεστε τον χειρουργό για την ορθή διάγνωση. Επειδή η αιμορραγία είναι επίσης σύμπτωμα καρκίνου του παχέος εντέρου, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να αποκλείσετε άλλα προβλήματα.

 • Ανεβάζει την αρτηριακή σας πίεση
 • Σας αφήνει “φουσκωμένο”
 • Ανεβάζει  τη χοληστερόλη σας
 • Συμβάλλει σε πεπτικά προβλήματα
 • Μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους
 • Στραγγίζει την ενέργειά σας
 • Επηρεάζει τη διάθεσή σας

Κάντε πιο υγιεινές επιλογές γρήγορου φαγητού, ψάχνοντας για γεύματα με άπαχες πρωτεΐνες, λαχανικά και φυτικές ίνες. 

 

Ορισμένα άτομα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης χολόλιθων από άλλους:

 • Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χολόλιθους από τους άνδρες. Τα επιπλέον οιστρογόνα που εκκρίνονται στις γυναίκες υπό φυσιολογικές συνθήκες αλλά και σε περιπτώσεις όπως εγκυμοσύνη, ορμονοθεραπεία,  αντισυλληπτικά χάπια, μπορεί να αυξήσουν  τα επίπεδα χοληστερόλης στη χολή και να μειώσουν τις συσπάσεις της χοληδόχου κύστης και κατά συνέπεια να προκαλέσουν σχηματισμό χολόλιθων.
 • Τα άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν χολόλιθους από τους νεότερους.
 • Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό χολόλιθων έχουν υψηλότερο κίνδυνο.