Facebook Pixel
Yμηττού 14, Χολαργός 213 03 70 866 6987 216 310 [email protected]

Αποκατάσταση κήλης

Μια από τις πλέον συχνές επεμβάσεις που διενεργούνται παγκοσμίως είναι η αποκατάσταση κήλης κοιλιακού τοιχώματος.

Η κήλη αποτελεί μία διαταραχή που συμβαίνει στο κοιλιακό τοίχωμα σε ιδιαίτερα ευάλωτα σημεία αυτού, και αποτελεί σταδιακά επερχόμενη «ρήξη» των μυϊκών στρωμάτων και περιτονιών του σημείου εκείνου, με αποτέλεσμα την προς τα έξω προβολή ενδοκοιλιακού σπλάχνου.

Η προβολή προς τα έξω οφείλεται στην αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση που υπάρχει, αλλά και της καθημερινής δραστηριότητας του σώματος που προκαλείται από: αναπνοή, βήχα, άρση βάρους αλλά και οποιαδήποτε άλλο φαινόμενο που συμμετέχουν οι κοιλιακοί μυς.

Η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη θεραπεία της κήλης  και συνήθως γίνεται επείγουσα για κήλες που μεγαλώνουν σε μέγεθος λόγω της αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης, προκαλώντας εντερική απόφραξη και περιορισμένη παροχή αίματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση του εντέρου.

Η επέμβαση αποκατάστασης κήλης, μπορεί να διενεργηθεί ως «ανοιχτή» (κλασική) ή  ελάχιστα επεμβατική (λαπαροσκοπική) τεχνική.   Ο χειρουργός σας θα αποφασίσει ποια διαδικασία είναι κατάλληλη για την αποκατάσταση της κήλης σας  και θα την εκτελέσει μετά από ενημέρωση και  συγκατάθεσή σας.

Ανοιχτή τεχνική αποκατάσταση κήλης

Κατά την αποκατάσταση μίας κήλης με την κλασική τεχνική, γίνεται μια μεγάλη τομή στην περιοχή της κοιλιάς που βρίσκεται η κήλη και η διόγκωση (κηλικός σάκος) ωθείται πίσω στη θέση της. Η αποκατάσταση του χάσματος στο κοιλιακό τοίχωμα γίνεται με πλαστική της κήλης ή με συρραφή της κήλης αλλά και με τον συνδυασμό των δύο τεχνικών.

Πλαστική αποκατάσταση κήλης:
Τοποθέτηση ειδικού συνθετικού πλέγματος  το οποίο ράβεται μαζί με το κοιλιακό τοίχωμα για υποστήριξη και μεγαλύτερη αντοχή του κοιλιακού τοιχώματος.

Συρραφή της κήλης:
Τοποθέτηση ειδικών ραφών για αποκατάσταση και ενίσχυση του κοιλιακού τοιχώματος.

Λαπαροσκοπική τεχνική αποκατάστασης κήλης

Η λαπαροσκοπική τεχνική πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Ο χειρουργός κάνει τρεις μικρές τομές  στην κοιλιακή χώρα μέσω των οποίων  εισαγάγει μία μικροσκοπική κάμερα και τα δυο λαπαροσκοπικά εργαλεία. Η λαπαροσκοπική κάμερα εμφανίζει την εικόνα της περιτοναϊκής κοιλότητας σε μια οθόνη τηλεόρασης, μεγεθυμένη. Ένα φύλλο πλέγματος εισάγεται στην κοιλία και τοποθετείται-στερεώνεται στην εσωτερική επιφάνεια του κοιλιακού τοιχώματος.  Αυτό γίνεται για να το ενισχύσει  και να βοηθήσει στην πρόληψη υποτροπών της κήλης. Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης  οι μικροσκοπικές τομές κλείνουν με ραφές και ντύνονται με αποστειρωμένο επίδεσμο.

Πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής τεχνικής από μια ανοιχτή χειρουργική επέμβαση

  • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνο με μικρότερες τομές και ταχύτερη ανάρρωση
  • Δεν απαιτούνται περαιτέρω τομές για ασθενείς με παραπάνω από μία κήλες όπως είναι η ταυτόχρονη παρουσία αριστερής και δεξιάς βουβωνικήλης (κήλη άμφω).
  • Ιδανική μέθοδος για ασθενείς με υποτροπιάζουσες κήλες μετά από προηγούμενη επέμβαση.
  • Συντομότερη νοσηλεία στο νοσοκομείο.
  • Ταχεία επιστροφή στη δουλειά και στις καθημερινές συνήθειες.

Διαβάστε περισσότερα για τις κατηγορίες κηλών: 

Βουβωνοκήλη
Ομφαλοκήλη
Μετεγχειρητική κήλη
Μηροκήλη


Ο γενικός χειρουργός Δρ. Σπύρος Αυλωνίτης πραγματοποιεί επεμβάσεις σε όλο το φάσμα της γενικής και ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής. Διαθέτει σημαντική εμπειρία στην αποκατάσταση κηλών κοιλιακού τοιχώματος, με μεγάλο αριθμό επεμβάσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι δίπλα σας 24/7 με εξειδικευμένη ιατρική ομάδα, ώστε να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε χειρουργικό πρόβλημα, άμεσα και αποτελεσματικά, με ασφάλεια, εξατομικευμένη φροντίδα και ανθρωποκεντρική προσέγγιση.


 

 

Διαβάστε ακόμα:

 

Share this