Facebook Pixel
Yμηττού 14, Χολαργός 213 03 70 866 6987 216 310 [email protected]

Ποια είναι τα σημάδια που μπορεί να αποτελούν πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου;

Η ναυτία, η καούρα και η απώλεια βάρους μπορεί να σηματοδοτούν την παρουσία νεοπλάσματος στο γαστρεντερικό σύστημα.  Αν και όλοι παθαίνουμε στομαχόπονους από καιρό σε καιρό, ο πόνος δεν είναι συνήθως ένα πρώιμο σύμπτωμα για τον καρκίνο του στομάχου.

Ο καρκίνος του στομάχου επηρεάζει το στομάχι, το οποίο βρίσκεται στο πάνω μέρος της κοιλιάς (αρχικό τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα) και ξεκινάει την πέψη.   Ο καρκίνος του στομάχου εμφανίζεται όταν υπάρχει μη φυσιολογική ανάπτυξη κυττάρων στο στομάχι.

Τα τελευταία 10 χρόνια, οι γιατροί έχουν δει μείωση του καρκίνου του στομάχου.   Ο κύριος λόγος για τη μείωση των κρουσμάτων είναι πιθανό να οφείλεται στην μείωση των λοιμώξεων από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μιας και η διάγνωσή του γίνεται νωρίτερα από ό,τι στο παρελθόν. Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού πιστεύεται ότι είναι μία από τις κύριες αιτίες καρκίνου του στομάχου, επειδή μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή στην εσωτερική επένδυση του στομάχου καθώς και έλκη .

Τώρα που η διάγνωση του ελικοβακτηριδίου γίνεται νωρίτερα, οι ασθενείς αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά, η λοίμωξη εξαλείφεται και ο συνολικός κίνδυνος καρκίνου του στομάχου μειώνεται.  Όμως, ένας συγκεκριμένος τύπος καρκίνου του στομάχου που ονομάζεται αδενοκαρκίνωμα γαστροοισοφαγικής συμβολής βρίσκεται σε άνοδο. Αυτός ο καρκίνος ξεκινά από τον οισοφάγο, τον σωλήνα που συνδέει το στόμα με το στομάχι.

Πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια

Τα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου μπορεί να περάσουν απαρατήρητα.  Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται συμπτώματα, αλλά συνήθως είναι ασαφή. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συγχέονται με πολλές άλλες καλοήθεις (μη καρκινικές) διαταραχές του γαστρεντερικού.

Επειδή αυτά τα συμπτώματα τείνουν να αντιμετωπίζονται ως φυσιολογικά προβλήματα γαστρεντερικού συστήματος – και είναι για τους περισσότερους ανθρώπους – όταν τελικά διαγνωστεί ο καρκίνος του στομάχου, είναι συχνά σε προχωρημένο στάδιο.

Υπάρχουν όμως κάποια πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια που μπορείτε να προσέξετε:

  • Φούσκωμα
  • Καούρα
  • Ναυτία και έμετος
  • Ένα γενικό αίσθημα δυσφορίας
  • Απροσδόκητη απώλεια βάρους
  • Κούραση
  • Αίμα στα κόπρανα σας ή έμετος
  • Αίσθημα να είστε “γεμάτοι” 

Πώς να καταλάβετε εάν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά

Τις περισσότερες φορές, αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από κάτι άλλο, αλλά είναι καλύτερο να τα ελέγξετε, οπότε εάν χρειάζεστε θεραπεία, μπορείτε να τη λάβετε το συντομότερο δυνατό.

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά, οι ειδικοί συστήνουν να επισκεφτείτε το γιατρό σας για εξέταση.

Άλλοι παράγοντες μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, όπως:

  • Κάπνισμα.
  • Λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ( H. pylori ).
  • Ηλικία (ο κίνδυνος αυξάνεται καθώς μεγαλώνετε).
  • Μια διατροφή πλούσια σε καπνιστά, παστά ψάρια αλλαντικά και γενικά επεξεργασμένα τρόφιμα.
  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του στομάχου.

Πότε να καλέσετε το γιατρό σας

Εάν τα συμπτώματά σας επιμένουν, μη διστάσετε να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

 Υπάρχουν τρόποι να μειώσετε τον κίνδυνο;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα δεδομένα υποστηρίζουν ότι πρέπει να υιοθετήσουμε μια διατροφή που είναι πλούσια σε φρέσκα λαχανικά, φρούτα και ελάχιστο κρέας, ειδικά επεξεργασμένο κρέας. Η αποφυγή αυτών των τοξικών τροφών όχι μόνο θα μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου, αλλά και τα πεπτικά συμπτώματα από την κατανάλωση των παραπάνω τροφών.

Αλλά μην πανικοβληθείτε εάν το γαστρεντερικό σας σύστημα φαίνεται να λειτουργεί περίεργα.  Τις περισσότερες φορές, τα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος δεν προέρχονται από καρκίνο του στομάχου — έχουν καλοήθη αίτια.

Share this

Ενδιαφέροντα άρθρα

Καλώς ήρθατε στη νέα ανανεωμένη ιστοσελίδα μας.  

Θα βρείτε όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τις παθήσεις της γενικής χειρουργικής, για τις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές καθώς και επίκαιρα άρθρα για την υγεία. spirosavlonitis.gr   Η κλινική εμπειρία […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Λίπωμα

Λίπωμα: πότε πρέπει να αφαιρείται;

Το λίπωμα είναι ένα μόρφωμα κάτω από το δέρμα που μπορεί να αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία του σώματος. Εάν ενοχλεί ή προκαλεί πόνο, ο χειρουργός μπορεί εύκολα και γρήγορα να […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Υγιεινή διατροφή: το καλύτερο φάρμακο για την υγεία μας

Συνήθως οι περισσότερες παθήσεις εμφανίζονται όταν η συνολική υγεία ενός ασθενή δεν είναι καλή. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να φροντίζουμε τον εαυτό μας καθημερινά ώστε να εξασφαλίζουμε καλή υγεία και […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ