Facebook Pixel
Yμηττού 14, Χολαργός 213 03 70 866 6987 216 310 [email protected]

Λεπτό έντερο

αρχαία ελληνική> ἔντερον

Πολύτιμο όργανο του πεπτικού μας συστήματος για την πέψη της τροφής και την απορρόφηση συστατικών. Σε αρκετές περιπτώσεις προβλήματα στο λεπτό έντερο, μπορεί να αντιμετωπισθούν με χειρουργική επέμβαση.

Τι είναι το λεπτό έντερο
Είναι το όργανο του πεπτικού συστήματος  που μοιάζει με έναν πολύ μακρύ και περιελιγμένο σωλήνα, με υγρό στο εσωτερικό του.  Έχει συνολικό μήκος 5 με 6 μέτρα και  αποτελεί τμήμα του πεπτικού σωλήνα,  που ξεκινάει από το στομάχι και καταλήγει στο παχύ έντερο.  Αποτελείται από το δωδεκαδάκτυλο, τη νήστιδα και τον ειλεό.

Η κύρια  λειτουργία του είναι  η πέψη της τροφής και  η απορρόφηση συστατικών  της όπως υγρά, ηλεκτρολύτες, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες λίπος και βιταμίνες. Ελέγχεται νευρικά από τον εγκέφαλο, όμως μπορεί να λειτουργήσει και ανεξάρτητα.

Οι χειρουργικές παθήσεις του λεπτού εντέρου
Οι χειρουργικές παθήσεις του λεπτού εντέρου  δεν είναι πολύ συχνές.  Συνήθως συμπτώματα όπως διάρροια, τάση για έμετο, ανορεξία, πυρετός, περιομφαλικός πόνος, σημεία πεπτικής ανεπάρκειας, μπορεί να οδηγήσουν στη διάγνωση προβλημάτων στο λεπτό έντερο.

Τα πιο συνηθισμένα είναι:

Ειλεός

Είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία δεν είναι δυνατή η προώθηση του περιεχόμενου του εντέρου. Μπορεί να είναι πλήρης ή μερική και  χωρίζεται σε παραλυτικό ειλεό και αποφρακτικό ειλεό (μηχανικό κώλυμα).

Παραλυτικός ειλεός

Είναι η μείωση ή η πλήρης κατάργηση  της κινητικότητας  του εντέρου.

Αιτίες
Μία από τις πιο συχνές αιτίες, είναι η (αδρανοποίηση του εντέρου μετά από χειρουργική επέμβαση. Επίσης μπορεί να παρουσιαστεί μετά από γενικευμένη φλεγμονή της κοιλιακής χώρας (γενικευμένη περιτονίτιδα, παγκρεατίτιδα, πυελονεφρίτιδα) όπως επίσης και λόγω  διαφόρων άλλων  παθολογιών όπως εγκεφαλική δυσλειτουργία, σήψη, ηλεκτρολυτικές διαταραχές (υποκαλιαιμία, υπονατριαιμία κ.α)  παρατεταμένη κατάκλιση (μακροχρόνια παραμονή σε κρεβάτι), ισχαιμία (μείωση  ή πλήρης απώλεια αιμάτωσης του εντέρου),  παρενέργειες φαρμακευτικών σκευασμάτων κ.α.

Συμπτώματα
Έμετος,  μετεωρισμός  (διόγκωση της κοιλίας), λόξυγγας, αναστολή κοπράνων-αερίων (μη αποβολή αερίων-κοπράνων).

Θεραπεία
Αρχικά  στέρηση τροφής και υγρών και αναπλήρωση αυτών δια μέσου ενδοφλέβιας χορήγησης και αντιμετώπιση του αιτιολογικού παράγοντα.

Αποφρακτικός ειλεός

Είναι η μηχανική απόφραξη του αυλού του εντέρου.

Αιτίες
Μπορεί να οφείλεται σε συμφύσεις (μη φυσιολογική συνένωση τμημάτων λεπτού ή παχέος εντέρου μεταξύ τους ή με το κοιλιακό τοίχωμα), νεοπλασίες, εσωτερικές κήλες, εγκολεασμός (τμήμα του εντέρου εισχωρεί εντός του αυλού του), συστροφή, φλεγμονώδεις νόσοι, αιματώματα.

Συμπτώματα
Κοιλιακό άλγος,  αναστολή κοπράνων-αερίων (μη αποβολή κοπράνων-αερίων), διάταση κοιλίας (μετεωρισμός), έμετος (ενδεχομένως και κοπρανώδης έμετος).

Θεραπεία
Αρχικά στέρηση τροφής και υγρών και αναπλήρωση αυτών δια μέσου ενδοφλέβιας χορήγησης. Αν δεν βελτιωθεί, τότε η  χειρουργική επέμβαση είναι αναπόφευκτη.

Σε κάποιες περιπτώσεις ειλεού (ισχαιμία μεσεντερίου, περίσφιξη, περιτονίτιδα, ολική απόφραξη με κίνδυνο διάτρησης εντέρου)  ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί επειγόντως   σε χειρουργική επέμβαση για την αποφυγή σημαντικότερων επιπλοκών οι οποίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ζωή του ασθενούς.

Έμφραγμα Μεσεντερίου

Είναι η απώλειας αιμάτωσης του εντέρου  που οδηγεί στη νέκρωση του.

Αιτίες
Μπορεί να οφείλεται σε απόφραξη μεσεντέριου αρτηρίας λόγω εμβολής ή θρόμβωσης και σπανιότερα σε θρόμβωση μεσεντέριων φλεβών λόγω πολυκυτταραιμίας, δεξιάς καρδιακής ανεπάρκειας κ.α.

Συμπτώματα
Διάχυτο κοιλιακό άλγος, συμπτώματα παραλυτικού ειλεού και στην εξέλιξη του περιτονίτιδα και σήψη.

Θεραπεία
Η θεραπεία είναι η έγκαιρη εμβολεκτομή (απόφραξη του αγγείου) εάν είναι εφικτή και επί μη αναστρέψιμης ισχαιμίας-νέκρωσης τμήματος του εντέρου, εντερεκτομή.

Εκκολπώματα

Το εκκόλπωμα είναι σακοειδής προσεκβολή του τοιχώματος κοίλου σπλάχνου (οισοφάγος, στομάχι, λεπτό έντερο, παχύ έντερο) προς τα έξω. Μπορούν να προκαλέσουν  φλεγμονή στο έντερο και αν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορούν να εμφανιστούν επιπλοκές όπως η διάτρηση και κατά συνέπεια περιτονίτιδα.

Θεραπεία
Η χειρουργική επέμβαση με την εκτομή του εκκολπώματος είναι η μόνη θεραπευτική προσέγγιση.

Εντερίτιδα

Πρόκειται για φλεγμονή του εντέρου η οποία μπορεί να οφείλεται σε σύνδρομα όπως αυτό του Crohn ή λοιμώξεις από μικροοργανισμούς (Yersinia, Campylobacter) κ.α.

Συρίγγιο

Είναι η μη φυσιολογική επικοινωνία μεταξύ δύο ανατομικών δομών. Όσο αφορά το έντερο μπορεί να οφείλεται σε κάποια παθολογία αλλά στην πλειοψηφία παρουσιάζονται σαν επιπλοκή μετά από χειρουργικές επεμβάσεις, εκτεταμένες φλεγμονές η κακοήθεις όγκους κοιλίας.

Θεραπεία
Όταν προκαλούν συμπτώματα, είναι η χειρουργική επέμβαση.

Ισχαιμία

Είναι η ελάττωση της κυκλοφορίας του αίματος σε τμήμα ή στο σύνολο κάποιου οργάνου. Μπορεί να οφείλεται σε εμβολή (απόφραξη) αγγείων του εντέρου , σε τραύμα του οργάνου, σε καρδιαγγειακές παθήσεις ή χρήση ουσιών ( cocaine).

Αν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και μη αναστρέψιμες βλάβες στο όργανο αλλά και συνολικά στον οργανισμό μας.

Θεραπεία
Μπορεί να είναι φαρμακευτική, ακτινο-παρεμβατική (μέσω αγγειογραφίας) και σε μεγάλο ποσοστό χειρουργική.

Νεοπλασίες

Είναι σπάνιες όσον αφορά το λεπτό έντερο και  χωρίζονται σε:

  • καλοήθεις (λυομύωμα , λίπωμα, πολύποδες που παρουσιάζονται στα πλαίσια συνδρόμων Οικογενούς αδενωματόδους πολυποδίασης, Peutz-Jeghers,κ.α) και
  • κακοήθεις (αδενοκαρκίνωμα, λέμφωμα, καρκινοειδές κ.α)

Συμπτώματα
Οι νεοπλασίες μπορούν να προκαλέσουν την εκδήλωση όλου του φάσματος των συμπτωμάτων που παρουσιάζονται στις παθήσεις του εντέρου.

Θεραπεία
Η χειρουργική επέμβαση είναι στην συντριπτική πλειοψηφία μονόδρομος για την θεραπεία των νεοπλασιών του λεπτού εντέρου.

 

Διαβάστε ακόμα:

 

Share this