Facebook Pixel
Yμηττού 14, Χολαργός 213 03 70 866 6987 216 310 [email protected]

Κολεκτομή (εκτομή παχέως εντέρου)

κολεκτομή < κολ(ον) + -εκτομή

Η κολεκτομή είναι μια χειρουργική διαδικασία για την αφαίρεση όλου ή μέρους του παχέος εντέρου.   

Η διαδικασία είναι επίσης γνωστή ως εκτομή του παχέος εντέρου. Ανάλογα με το τμήμα του παχέος εντέρου που θα χρειαστεί να αφαιρεθεί η κολεκτομή είναι:

  • δεξιά ημικολεκτομή
  • εγκαρσιεκτομή
  • αριστερή ημικολεκτομή
  • σιγμοηδεκτομής ή πρόσθια εκτομή
  • χαμηλή πρόσθια εκτομή.

 Η κολεκτομή μπορεί να διενεργηθεί με κλασική – ανοιχτή τεχνική  ή με ελάχιστα επεμβατική τεχνική όπως είναι η λαπαροσκοπική επέμβαση.

Colorectal Cancer (CRC) infographic for education illustration

Τι είναι η λαπαροσκοπική κολεκτομή;

Η λαπαροσκοπική κολεκτομή  είναι η σύγχρονη και πλέον ενδεδειγμένη τεχνική για την αντιμετώπιση των παθήσεων του παχέος εντέρου.  Η λαπαροσκοπική χειρουργική πραγματοποιείται με την βοήθεια της γενικής αναισθησίας. Ο χειρουργός κάνει τέσσερις μικρές τομές στην  κοιλιακή χώρα ανάλογα με το τμήμα του παχέος εντέρου που πρέπει να αφαιρεθεί και εισάγει ένα λαπαροσκόπιο (ένα λεπτό σωλήνα με μια μικροσκοπική βιντεοκάμερα). Η κάμερα στέλνει μια μεγεθυμένη εικόνα από το εσωτερικό του σώματος σε μια οθόνη, δίνοντας στον χειρουργό μια κοντινή εικόνα της παθολογίας του παχεός εντέρου και της πειτοναϊκής κοιλότητας.  Στην συνέχεια, ο χειρουργός χρησιμοποιεί λαπαροσκοπικά εργαλεία  για να εκτελέσει την κολεκτομή και μετά να αποκαταστήσει την συνέχεια του πεπτικού σωλήνα (αναστόμωση).

Τα άτομα που υποβάλλονται σε λαπαροσκοπική κολεκτομή  γενικά παρουσιάζουν μικρότερο χρόνο νοσηλείας και συνολικής ανάρρωσης.   Ωστόσο, ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει ότι η λαπαροσκοπική επέμβαση δεν είναι η καλύτερη επιλογή εάν ο ασθενής έχει υποβληθεί στο παρελθόν σε χειρουργική επέμβαση στην κοιλία και αν συνυπάρχουν και άλλες παθήσεις που αφορούν κυρίως τους πνεύμονες και την καρδιά.

Η έντονη δραστηριότητα και η ανύψωση βαρέων αντικειμένων θα πρέπει να περιοριστούν για λίγες ημέρες, ενώ η νοσηλεία  διαρκεί 3-4 ημέρες.

Ποιες παθήσεις χρήζουν κολεκτομής;

Μερικές απο τις παθήσεις του πεπτικού που μπορεί να απαιτούν μερική ή ολική κολεκτομή είναι:

  • Ειλεός (Απόφραξη του παχέος εντέρου): Μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία το κόλον είναι μπλοκαρισμένο και μπορεί να απαιτεί κολεκτομή.
  • Διάτρηση του εντέρου
  • Νόσος του Crohn: Σε περίπτωση αποτυχίας των συντηρητικών μέτρων, η αφαίρεση του προσβεβλημένου τμήματος του παχέος εντέρου μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα.
  • Κακοήθεια του παχέος εντέρου
  • Οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση
  • Σύνδρομο Lynch
  • Ελκώδης κολίτιδα: Σε περίπτωση αποτυχίας των συντηρητικών μέτρων, η αφαίρεση του προσβεβλημένου τμήματος του παχέος εντέρου μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα

 

Διατροφή μετά από εγχείρηση παχέος εντέρου (κολεκτομή)

Μετά από ένα χειρουργείο κολεκτομής, συστήνεται ειδική διατροφή από τον θεράποντα  ιατρό. Ο ασθενής θα πρέπει να κάνει 3 με 4 ημερήσια μικρά γεύματα μασώντας καλά την τροφή. Συστήνεται τις πρώτες 15 ημέρες να αποφεύγονται μεγάλης ποσότητας γεύματα, ενώ η επαναφορά στην κανονική διατροφή γίνεται σταδιακά.

 

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου


Ο εξειδικευμένος γενικός χειρουργός Δρ. Σπύρος Αυλωνίτης, διαθέτει πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση στη λαπαροσκοπική χειρουργική.   Είναι δίπλα σας 24/7 με εξειδικευμένη ιατρική ομάδα, ώστε να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε χειρουργικό πρόβλημά σας, άμεσα και αποτελεσματικά, με ασφάλεια, εξατομικευμένη φροντίδα και ανθρωποκεντρική προσέγγιση.


 

 

Διαβάστε ακόμα:

 

 

Share this