Facebook Pixel
Yμηττού 14, Χολαργός 213 03 70 866 6987 216 310 [email protected]

Τι μπορεί να προκαλέσει η καθημερινή κατανάλωση γρήγορου φαγητού στον οργανισμό;

Ανεβάζει την αρτηριακή σας πίεση: Ό,τι είναι επεξεργασμένο, ή συσκευασμένο συνήθως έχει μεγαλύτερες ποσότητες νατρίου.  Το πρόβλημα είναι ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο είναι γνωστό ότι αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, γεγονός που ασκεί πίεση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Με την πάροδο του χρόνου, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να σκληρύνει ή να περιορίσει τη ροή του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία, καθιστώντας το σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και καρδιακή ανεπάρκεια.

Σας αφήνει “φουσκωμένο”: Η κατανάλωση γευμάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή με επεξεργασμένους υδατάνθρακες (όπως ψωμί, κέϊκ, τσουρέκι) μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε φουσκωμένοι.

Ανεβάζει  τη χοληστερόλη σας: Τα τρόφιμα που τηγανίζονται σε λάδι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά — και αυτά περιλαμβάνουν κορεσμένα λιπαρά. Η κατανάλωση υπερβολικού κορεσμένου λίπους μπορεί να αυξήσει την LDL ή την «κακή» χοληστερόλη σας, η οποία σας θέτει σε κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Συμβάλλουν σε πεπτικά προβλήματα: Τα αρτοσκευάσματα και οτιδήποτε παναρισμένο μπορεί να είναι νόστιμα, αλλά είναι όλα επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που στερούνται φυτικών ινών. Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων φυτικών ινών (25 – 35 γραμμάρια και άνω την ημέρα) βοηθάει στο  πεπτικό σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο για εκκολπωματίτιδα και άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με  δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες και κήλες.

Μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους:  Συνήθως με το γρήγορο φαγητό καταλήγετε να τρώτε μεγαλύτερη μερίδα (και τρόφιμα με περισσότερες θερμίδες) από ό,τι θα κάνατε αν μαγειρεύατε στο σπίτι. Αν αυτό γίνει συστηματικό, όλες αυτές οι επιπλέον θερμίδες μπορούν να προσθέσουν επιπλέον κιλά. Επιπλέον, λόγω του ότι αυτές οι θερμίδες προέρχονται κυρίως από υδατάνθρακες υψηλής επεξεργασίας, μπορεί να καταλήξετε να αισθάνεστε ξανά πεινασμένοι μέσα σε λίγες ώρες. Ενώ ακόμα, σε πολλά φαγητά κρύβεται η ζάχαρη.

Στραγγίζει την ενέργειά σας

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και η ζάχαρη, μπορεί να προκαλέσουν μια απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα σας, η οποία ωθεί το σώμα σας να παράγει ένα κύμα ινσουλίνης για να το μειώσει γρήγορα. Αυτός ο κύκλος αιχμής και «πτώσης» μπορεί να σας κάνει να νιώθετε κουρασμένοι και εκνευρισμένοι.

Επηρεάζει τη διάθεσή σας

Όταν κάνετε διατροφή υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά, νάτριο, ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες,  χάνετε πολλά άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά – πέρα ​​από τις φέτες μαρουλιού και ντομάτας που υπάρχουν στα σάντουιτς γρήγορου φαγητού – είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που θρέφουν το σώμα σας και βελτιώνουν τη διάθεσή σας .  Η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί ακόμη και να αυξήσει τον κίνδυνο για κατάθλιψη .

Share this

Ενδιαφέροντα άρθρα

Πως επηρεάζονται οι αιμορροίδες το καλοκαίρι – Τι μπορείτε να κάνετε

Οι αιμορροΐδες παρότι μπορούν να εμφανιστούν στη διάρκεια όλου του χρόνου, η συχνότητα εμφάνισής τους αυξάνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.  Τα κύματα ζέστης μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση, που είναι σημαντικός […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μικρότερος ο κίνδυνος καρκίνου για όσους δεν τρώνε συχνά κρέας

Οι άνθρωποι που τρώνε πολύ συχνά κρέας, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο, ιδίως του παχέος εντέρου (ορθοκολικό), δείχνει μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αιμορροΐδοπάθειες: Γιατί επιδεινώνονται το καλοκαίρι;

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που όλοι περιμένουν να ξεκουραστούν και να απολαύσουν τις διακοπές τους. Όμως, είναι και η περίοδος που εμφανίζονται και επιδεινώνονται συχνότερα οι αιμορροΐδοπάθειες. Οι αιμορροΐδες απασχολούν πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού άνω των 40 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ