Facebook Pixel
Yμηττού 14, Χολαργός 213 03 70 866 6987 216 310 [email protected]

Ραγάδες πρωκτού: όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε

Οι ραγάδες  πρωκτού μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο;

Όχι. Προκαλούν πόνο, αλλά όχι καρκίνο. Η χρόνια φλεγμονή που μπορεί να επέλθει από τις ραγάδες πρωκτού, μπορεί να προκαλέσει μετάπλαση των κυττάρων και κατά συνέπεια καρκίνο. Άρα δεν προκαλεί η ραγλαδα καρκίνο αλλά έμμεσα μια χρόνια ραγάδα που κατά συνέπεια δημιουργέι χρόνια φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Οι πρωκτικές ραγάδες μπορεί να οφείλονται σε δυσκοιλιότητα ή παρατεταμένη διάρροια, σε παχυσαρκία, τοκετό,  αλλά και σε φλεγμονώδεις διαταραχές του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn.   Δεν μπορούν όμως να προκαλέσουν καρκίνο (άμεσα).  Παρουσιάζονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, άνδρες και γυναίκες ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των πρωκτικών ραγάδων, μπορεί να εμμένουν για μήνες ή και χρόνια.

Είναι επώδυνες και ενοχλητικές, μπορεί να είναι χρόνιες και συχνά ο πόνος να επιδεινώνεται με την αφόδευση.  Μπορεί να προκληθεί αιμορραγία, ενώ η φαγούρα, το κάψιμο και η δυσφορία είναι συμπτώματα που συχνά παρουσιάζονται.

Εντοπίζονται με κλινική εξέταση, ενώ η πλειοψηφία τους δεν χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης, αλλά θεραπεύονται συνήθως όταν αντιμετωπισθεί η (αιτία).

Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν την ραγάδα πρωκτού;

Συνήθως η ραγάδα πρωκτού προκαλείται από την χρόνια δυσκοιλιότητα, κακή διατροφή που οδηγεί σε σκληρά κόπρανα, επίμονη διάρροια, εγκυμοσύνη και τοκετό ή πρωκτική επαφή κ.α. Επιπλέον, μπορεί να είναι εκδήλωση κάποιας άλλης πάθησης όπως π.χ. η Νόσος Crohn, καρκίνος κ.α.

 Πως αντιμετωπίζονται;

Συνήθως η θεραπεία της ραγάδας πρωκτού ξεκινά με συντηρητικά μέτρα  (φαρμακευτικά – ειδικές αλοιφές) και εφόσον αυτά δεν είναι αποτελεσματικά (κυρίως όταν η ραγάδα είναι χρόνια), τότε αντιμετωπίζεται χειρουργικά.  Εξαιρετικά καλά αποτελέσματα στη θεραπεία της ραγάδας του πρωκτού επιφέρει και η συνδυαστική χρήση του Βotox (Βοτουλινική τοξίνη), μία μη επεμβατική θεραπεία που προκαλεί παροδική παράλυση των μυών του πρωκτού και παρέχει πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας .

Υπάρχουν αλοιφές για την ραγάδα του πρωκτού;

Ναι, ο χειρουργός θα σας συστήσει καταπραϋντικές αλοιφές ή φάρμακα που χαλαρώνουν τους πρωκτικούς μυς και (επιταχύνουν την επούλωση).

Πρέπει να κάνω ειδική διατροφή  για την ραγάδα του πρωκτού;

Ναι. Μία διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες θα βοηθήσει να καταπολεμήσετε την δυσκοιλιότητα που τις προκαλεί (όπως επίσης και την δημιουργία σκληρών κοπράνων που τραυματίζουν τον πρωκτό). Απαραίτητο είναι να πίνετε πολύ νερό και να βάλετε στη ζωή σας την  τακτική σωματική άσκηση.

Μπορώ να κάνω κάτι για την πρόληψη ραγάδας πρωκτού;

Ναι. Εκτός από την διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και την ενυδάτωση του οργανισμού, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή υγιεινή μετά την αφόδευση.  Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το χαρτί τουαλέτας με «μαλακό» τρόπο, ενώ συχνά τα μωρομάντηλα βοηθούν

Μπορεί η ραγάδα πρωκτού να προκληθεί από άγχος;

Ναι. Γιατί με το άγχος προκαλεί σπασμό στον σφιγκτήρα και επιπλέον, επιδεινώνει την δυσκοιλιότητα. Πιο συχνά βέβαια, εμφανίζεται άγχος στον ασθενή εξαιτίας της ραγάδας πρωκτού, αφού ο πόνος και η ενόχληση είναι σχεδόν καθημερινή και τον κάνει να υποφέρει, δημιουργώντας του άγχος.

 

Share this

Ενδιαφέροντα άρθρα

Συμμετοχή στο σεμινάριο για την χειρουργική του θυρεοειδούς αδένα

Η αλματώδης τεχνολογική ανάπτυξη που βρίσκει καθημερινά εφαρμογές σε όλα τα πεδία της ιατρικής κλινικής πράξης δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την χειρουργική του Θυρεοειδούς Αδένα. Ετσι η ενσωμάτωση […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για την αντιμετώπιση του καρκίνου

Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε τι είναι και τι συνεπάγεται ο καρκίνος και λίγο πολύ όλοι μας τρόμαζουμε μόνο στο άκουσμα της πάθησης. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε έναν γνωστό ή […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τι μπορεί να προκαλέσει η καθημερινή κατανάλωση γρήγορου φαγητού στον οργανισμό;

Ανεβάζει την αρτηριακή σας πίεση: Ό,τι είναι επεξεργασμένο, ή συσκευασμένο συνήθως έχει μεγαλύτερες ποσότητες νατρίου.  Το πρόβλημα είναι ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο είναι γνωστό ότι αυξάνουν την […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ