Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε τι είναι και τι συνεπάγεται ο καρκίνος και λίγο πολύ όλοι μας τρόμαζουμε μόνο στο άκουσμα της πάθησης. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε έναν γνωστό ή ένα αγαπημένο πρόσωπο που ήρθε αντιμέτωπος και πάλεψε με τον καρκίνο. Η επιστήμη έχει σημειώσει εντυπωσιακά βήματα με αποτέλεσμα πολλοί διαγνωσθέντες καρκίνοι να θεραπεύονται, ενώ για αρκετούς τύπους και περιπτώσεις, υπάρχει ολική ίαση χωρίς υποτροπές. Η κατάλληλη θεραπευτική φροντίδα και η χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου, προσθέτει μήνες ή και χρόνια φυσιολογικής ζωής στον ασθενή αλλά και βελτιώνει σημαντικά την ποιότητά της.
Επιπλέον, σήμερα η συνδυαστική θεραπεία του καρκίνου έχει αναγνωριστεί για την αποτελεσματικότητα της.
Όταν αναφερόμαστε σε συνδυαστική θεραπεία αναφερόμαστε σε συνδυασμό της:
- χειρουργικής επέμβασης ή/και
- χημειοθεραπείας ή/και
- ακτινοθεραπείας ή / και
- άλλων βοηθητικών θεραπειών όπως ανοσοθεραπεία ή ορμονοθεραπεία
Καθημερινές μικρές νίκες μας φέρνουν όλο και πιο κοντά στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του καρκίνου
Τι γίνεται πλέον στις μέρες μας όσον αφορά το στάδιο της χειρουργικής αντιμετώπισης του καρκίνου;
Η εξέλιξη της χειρουργικής έχει συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών. Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική (MIS) αφορά σε χειρουργικές επεμβάσεις που περιορίζουν το μέγεθος των χειρουργικών τομών και τραυμάτων, έτσι ώστε η απώλεια αίματος, ο χρόνος επούλωσης τραυμάτων, ο σχετικός πόνος και ουλές, ο χρόνος νοσηλείας, οι επιμολύνσεις των τραυμάτων να είναι συνήθως πολύ λιγότεροι.
Πολλές κακοήθεις παθήσεις που παλιότερα απαιτούσαν ανοιχτό χειρουργείο τώρα μπορούν να πραγματοποιηθούν με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Η χειρουργική σήμερα επιτρέπει την αφαίρεση μεγάλων όγκων από δυσπρόσιτα σημεία με ελάχιστη επιβάρυνση του οργανισμού, χάρη στις ελάχιστα επεμβατικές αυτές τεχνικές. Ταυτόχρονα, η γνώση της συμπεριφοράς ορισμένων καρκίνων, επιτρέπουν ώστε η χειρουργική σε συνδυασμό με χημειοθεραπείες ή στοχευμένες θεραπείες να προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα.
Η συμβολή του ακτινολόγου
Με την εξέλιξη της ακτινολογίας οι Ακτινολόγοι είναι σε θέση να μας παρέχουν όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να γνωρίζουμε σχεδόν κάθε λεπτομέρεια και «μυστικό» ενός όγκου, για να τον αντιμετωπίσουμε με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα πριν καν τον δούμε με τα μάτια μας, κατά την διάρκεια μιας επέμβασης. Έτσι είναι πλέον πολύ πιο εύκολο να εκτελεστούν επεμβάσεις με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, μέσω πολύ μικρών τομών και με την χρήση μικροσκοπικών εργαλείων.
Αλλά και όγκοι που μέχρι χτες θεωρούσαμε ότι ήταν αδύνατον να χειρουργηθούν, σήμερα με την ακτινοθεραπεία ή/και χημειοθεραπεία, μπορούν να μικρύνουν σε τέτοιο μέγεθος ώστε να είναι δυνατή η χειρουργική τους αφαίρεση και μάλιστα χωρίς να πειραχθούν παραπλήσια όργανα ή να δημιουργηθούν άλλα προβλήματα.
Γιατί οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές δεν είναι τόσο ευπρόσδεκτες ή επικρατούσες σε κακοήθεις παθήσεις ανάμεσα στην ιατρική κοινότητα?
Αυτό εν μέρει είναι δικαιολογημένο, γιατί οι καρκινικοί ιστοί ή τα κύτταρα θα μπορούσαν να εξαπλωθούν από μια αρχική θέση σε μια διαφορετική ή δευτερεύουσα θέση ακόμα και απομακρυσμένη μέσα στο σώμα του ασθενούς λόγω κατακερματισμού του όγκου στην προσπάθεια αφαίρεσής του. Ως εκ τούτου, η ογκολογική χειρουργική δίνει μεγαλύτερη έμφαση στον καθαρισμό των καρκινικών ιστών παρά στις μικρές τομές και η παράλειψη μικροσκοπικών καρκινικών ιστών κατά τη διάρκεια της χειρουργικής αφαίρεσης, θα οδηγούσε σε φτωχά αποτελέσματα, ακόμη και σε αρχικού σταδίου νεοπλασματική νόσο.
Ωστόσο, πολλές μελέτες των τελευταίων ετών έχουν αναφερθεί στην ασφάλεια και τα εφάμιλλα ογκολογικά αποτελέσματα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής για την αντιμετώπιση του καρκίνου όταν εφαρμόζονται από σωστά εκπαιδευμένους αλλά και ενημερωμένους από τις τελευταίες διεθνείς δημοσιεύσεις Χειρουργούς.
Τα νεοπλάσματα, όπως ο πρώιμος καρκίνος του στομάχου, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του οισοφάγου αλλά και άλλοι κακοήθεις όγκοι προσεγγίζονται τώρα κατά προτίμηση με ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση. Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής είναι:
- μειωμένος πόνος
- χαμηλότερα ποσοστά λοίμωξης τραύματος
- καλύτερη μετεγχειρητική πνευμονική λειτουργία
- μικρότερος χρόνος νοσηλείας και συνολικής ανάρρωσης του ασθενούς σε σύγκριση με την παραδοσιακή λαπαροτομία (κλασική – ανοιχτή χειρουργική).
Τι συμβαίνει με τους ασθενείς προχωρημένου σταδίου;
Για τους ασθενείς προχωρημένου σταδίου πολλές φορές η χειρουργική επέμβαση δεν έχει θεραπευτικό αλλά παρηγορητικό ρόλο (άμβλυνση των σημαντικών συμπτωμάτων και επιπλοκών της νόσου). Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις έχουν σημαντική θέση οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Προσεγγίζοντας ανθρώπινα τον βαρύ ογκολογικό ασθενή, θα δούμε ξεκάθαρα ότι δεν έχει ανάγκη έναν υπεράνθρωπα καλό και ατρόμητο χειρουργό ΑΛΛΑ έναν επιστήμονα που θα κάνει ότι μπορεί για να απαλύνει τον πόνο και την συνεχή ταλαιπωρία του, προσφέροντάς του στιγμές ηρεμίας και ποιότητα ζωής.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών?
Τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη των ελάχιστα επεμβατικών διαδικασιών (MIS), για την χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου ακόμα και στις κακοήθεις παθήσεις, έχουν αναφερθεί από πολλές διεθνείς μελέτες τα τελευταία χρόνια, έχουν παράλληλα επισημάνει και τους περιορισμούς που έχουν, όπως επίσης και την προσοχή που πρέπει να επιδείξει μία χειρουργική ομάδα προκειμένου η Ελάχιστα Επεμβατική Τεχνική να έχει τα ίδια ογκολογικά αποτελέσματα με την κλασική-ανοιχτή τεχνική, προσφέροντας ταυτόχρονα και τα σημαντικά πλεονεκτήματά της έναντι της κλασικής τεχνικής.