Facebook Pixel
Yμηττού 14, Χολαργός 213 03 70 866 6987 216 310 [email protected]

Εάν έχετε πολλά αέρια, φούσκωμα ή/και διάρροια, μπορεί να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη.

Η δυσανεξία στη λακτόζη συνήθως οφείλεται σε δυσαπορρόφηση λακτόζης που είναι η αδυναμία πέψης ή απορρόφησης της λακτόζης.  Η λακτόζη βρίσκεται σε γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα , το τυρί και το γιαούρτι.

Ένα άτομο μπορεί να αναπτύξει δυσανεξία στη λακτόζη σε οποιαδήποτε ηλικία. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί από τη γέννηση, αλλά τα συμπτώματα εμφανίζονται γενικά καθώς το άτομο μεγαλώνει, συνήθως εμφανίζονται στην παιδική ηλικία, την εφηβεία ή την ενήλικη ζωή.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι αν και ο επιπολασμός της δυσανεξίας στη λακτόζη ποικίλλει μεταξύ των διαφόρων περιοχών, περίπου 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού εμφανίζει δυσαπορρόφηση λακτόζης κάποια στιγμή στη ζωή του.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι  δυσανεξίας στη λακτόζη που μπορεί να εμφανιστεί σε διαφορετικές ηλικίες. 

Πρωτοπαθής ανεπάρκεια λακτάσης – είναι η  συνηθέστερη μορφή δυσανεξίας στη λακτόζη. Είναι γενετική μορφή δυσανεξίας στη λακτόζη, τα άτομα που την έχουν,  γεννιούνται χωρίς την ικανότητα να παράγουν λακτάση. Αυτή η κατάσταση είναι σπάνια και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα, όπως αδυναμία ανάπτυξης, διάρροια και κοιλιακό άλγος.

Δευτερογενής ανεπάρκεια λακτάσης –  προκύπτει από ασθένεια ή τραυματισμό που επηρεάζει το λεπτό έντερο και την παραγωγή λακτάσης. Μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία.  Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Γαστρεντερολογίας , η πιο κοινή αιτία δευτερογενούς ανεπάρκειας λακτάσης σε βρέφη και παιδιά είναι μια λοίμωξη του εντερικού σωλήνα που καταστρέφει την εσωτερική επένδυσή του. Άλλες πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν τραύμα στο λεπτό έντερο, καταστάσεις υγείας όπως η νόσος του Crohn ή κοιλιοκάκη ή ιατρικές παρεμβάσεις, όπως χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία ή ορισμένα φάρμακα.

Αναπτυξιακή ανεπάρκεια λακτάσης – μπορεί να εμφανιστεί σε βρέφη που γεννιούνται πρόωρα, συνήθως πριν από τις 34 εβδομάδες κύησης. Συνήθως, διαρκεί μόνο ένα μικρό χρονικό διάστημα. Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν καθώς ο εντερικός βλεννογόνος αναπτύσσεται περαιτέρω και ωριμάζει.

Η πιο κοινή στρατηγική διαχείρισης της δυσανεξίας, περιλαμβάνει τον περιορισμό ή την αποφυγή τροφών και ποτών που περιέχουν λακτόζη.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη μπορεί να διαφέρουν σε βαρύτητα από άτομο σε άτομο. Επιπλέον, η ποσότητα λακτόζης που καταναλώνει ένα άτομο μπορεί να επηρεάσει τα συμπτώματα. Μερικά κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν :

  • περίσσεια αερίου στο έντερο
  • φούσκωμα
  • διάρροια
  • κοιλιακές κράμπες ή πόνος
  • ξαφνική επιθυμία για κένωση (διάρροια)

Διάγνωση για τη δυσανεξία στη λακτόζη

Ο γιατρός θα λάβει υπόψη τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό του ατόμου και τα αποτελέσματα διαγνωστικών εξετάσεων για να διαγνώσει αυτή την πάθηση.

Θεραπεία και διαχείριση

Ο πρωταρχικός τρόπος για να διαχειριστείτε τη δυσανεξία στη λακτόζη είναι να κάνετε αλλαγές στη διατροφή. Στο παρελθόν, οι γιατροί συνιστούσαν την αποφυγή όλων των προϊόντων που περιέχουν λακτόζη. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ανεχθούν μέχρι  12-15 γραμμάρια λακτόζης ημερησίως χωρίς να παρουσιάζονται σημαντικά συμπτώματα. Πολλά προϊόντα χωρίς λακτόζη, όπως τα φυτικά γάλατα, είναι διαθέσιμα για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να περιορίσουν την κατανάλωσή τους.

Άλλες θεραπευτικές επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν αντιμετώπιση της υποκείμενης πάθησης που προκαλεί δυσανεξία, εάν ισχύει, ή συμπληρώνοντας με δισκία λακτάσης που βοηθούν στη διάσπαση της λακτόζης.

 

Διαβάστε ακόμα:  Εκκολπωματίτιδα: Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

 

Share this

Ενδιαφέροντα άρθρα

Θυρεοειδής: ένας μικρός αδένας που παίζει όμως μεγάλο και σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανθρώπου.  

Ο θυρεοειδής αδένας αν και μικρός, παίζει μεγάλο και σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανθρώπου.  Η Παγκόσμια Ημέρα του Θυρεοειδούς , στις 25 Μαΐου, είναι αφιερωμένη στους ασθενείς με θυρεοειδοπάθεια και σε όλους όσους […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Λίπωμα

Λίπωμα: πότε πρέπει να αφαιρείται;

Το λίπωμα είναι ένα μόρφωμα κάτω από το δέρμα που μπορεί να αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία του σώματος. Εάν ενοχλεί ή προκαλεί πόνο, ο χειρουργός μπορεί εύκολα και γρήγορα να […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Είχα αφαιρέσει τη χοληδόχο κύστη μου πριν από έξι μήνες και εξακολουθώ να έχω διάρροια. Είναι φυσιολογικό αυτό;

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι άνθρωποι αναπτύσσουν τις συχνές χαλαρές, υδαρείς κενώσεις που χαρακτηρίζουν τη διάρροια μετά από χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης τους (χολoκυστεκτομή). Μελέτες έχουν δείξει ότι έως […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ