Facebook Pixel
Yμηττού 14, Χολαργός 213 03 70 866 6987 216 310 [email protected]

Είχα αφαιρέσει τη χοληδόχο κύστη μου πριν από έξι μήνες και εξακολουθώ να έχω διάρροια. Είναι φυσιολογικό αυτό;

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι άνθρωποι αναπτύσσουν τις συχνές χαλαρές, υδαρείς κενώσεις που χαρακτηρίζουν τη διάρροια μετά από χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης τους (χολoκυστεκτομή).

Μελέτες έχουν δείξει ότι έως και το 20% των ανθρώπων που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση χοληδόχου κύστης μπορεί να αναπτύξουν διάρροια αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, σταματά λίγους μήνες μετά την επέμβαση. Σπάνια, μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Η αιτία της διάρροιας μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης δεν είναι ξεκάθαρη.  Υπάρχουν ενδείξεις,  ότι προκύπτει από την αύξηση της χολής, ιδιαίτερα των χολικών οξέων, που εισέρχονται στο παχύ έντερο — το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως καθαρτικό.

Οι θεραπείες που συστήνονται, μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αντιδιαρροϊκά φάρμακα, όπως η λοπεραμίδη (Imodium AD)
  • Φάρμακα που επηρεάζουν την απορρόφηση των χολικών οξέων, όπως η χολεστυραμίνη

Γενικά, η ήπια διάρροια μετά από χολοκυστεκτομή δεν προκαλεί ανησυχία. Εάν όμως παρατηρήσετε:  απώλεια βάρους, αιματηρή διάρροια, πυρετό ή σημαντικό κοιλιακό άλγος, διάρροια που σας ξυπνά από ύπνο  ή έχετε διάρροια που διαρκεί περισσότερο από μερικές εβδομάδες θα πρέπει να μιλήσετε με τον χειρουργό προκειμένου  να γίνει ενδελεχής διερεύνηση.

Αν και δεν υπάρχει μια καθορισμένη δίαιτα για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση των προβλημάτων με τη διάρροια μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης σας:

  • Αποφύγετε καφεϊνη, γαλακτοκομικά και πολύ γλυκά φαγητά.
  • Αποφύγετε φαγητά με πολλά λιπαρά, τηγανητά και λιπαρά τρόφιμα και λιπαρές σάλτσες για τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά την επέμβαση. Αντίθετα, επιλέξτε τροφές χωρίς λιπαρά ή με χαμηλά λιπαρά. Τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά είναι εκείνα που δεν περιέχουν περισσότερα από 3 γραμμάρια λίπους ανά μερίδα.
  • Αυξήστε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ομαλοποίηση των κινήσεων του εντέρου. Προσθέστε διαλυτές φυτικές ίνες, όπως βρώμη και κριθάρι, στη διατροφή σας. Φροντίστε όμως να αυξήσετε την ποσότητα των φυτικών ινών αργά, για παράδειγμα σε διάστημα αρκετών εβδομάδων, γιατί η υπερβολική ποσότητα φυτικών ινών στην αρχή μπορεί να επιδεινώσει τα αέρια και τους κολικούς του εντέρου.
  • Τρώτε μικρότερα, πιο συχνά γεύματα. Αυτό μπορεί να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μείγμα με τη διαθέσιμη χολή. Ένα υγιεινό γεύμα πρέπει να περιλαμβάνει μικρές ποσότητες άπαχης πρωτεΐνης, όπως πουλερικά, ψάρια ή γαλακτοκομικά χωρίς λιπαρά, μαζί με λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Share this

Ενδιαφέροντα άρθρα

Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου (ΙΦΝΕ): Τι είναι και πως αντιμετωπίζονται

H Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου εορτάζεται στις 19 Μαίου και έχει ως κύριο στόχο της, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου στις ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του πεπτικού συστήματος.  Ως […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εκκολπωματίτιδα: Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Πρόσφατη έρευνα αποδεικνύει ότι αρκετοί παράγοντες του τρόπου ζωής μας έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση φλεγμονής στο παχύ έντερο λόγω παρουσίας εκκολπωμάτων. Ειδικότερα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American journal […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Απειλητικοί για τη ζωή καρκίνοι ενδοκρινών αδένων: “Καρκίνος φλοιού επινεφριδίου”

Άρθρο για τον καρκίνο φλοιού επινεφριδίων με δημοσίευση στο Περιοδικό της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων, τον Ιούλιο του 2021. Κεντρικό θέμα ήταν οι καρκίνοι των ενδοκρινών αδένων που θεωρούνται […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ