Yμηττού 14, Χολαργός 213 03 70 866 693 24 62 373 [email protected]

Ραγάδες πρωκτού: συνδυαστική αποτελεσματική θεραπεία με botox

Οι ραγάδες πρωκτού είναι μία από τις πιο επώδυνες παθήσεις και απασχολεί περίπου το 10% των ασθενών.

Τι είναι όμως η ραγάδα πρωκτού?

Είναι μια πληγή ή ένα σκίσιμο που εμφανίζεται στον βλενογόννο (εσωτερικό περίβλημα) του πρωκτού και οφείλεται κυρίως σε καταπόνησή του, λόγω χρόνιας διάρροιας  ή διέλευσης πολύ σκληρών κοπράνων.  Αφορά όλες τις ηλικίες, άνδρες ή γυναίκες και συνήθως την βλέπουμε στο πίσω τοίχωμα του πρωκτού προς τον κόκκυγα.

Από τι προκαλείται?

Συνήθως προκαλείται από την χρόνια δυσκοιλιότητα, κακή διατροφή που οδηγεί σε σκληρά κόπρανα, επίμονη διάρροια, εγκυμοσύνη και τοκετό ή πρωκτική επαφή κ.α. Επιπλέον, μπορεί να είναι εκδήλωση κάποιας άλλης πάθησης όπως π.χ. η Νόσος Crohn, καρκίνος κ.α.

Πως εκδηλώνεται?

Με έναν έντονο πόνο, ή /και ελαφρύ κάψιμο στον πρωκτό που διαρκεί από λίγα λεπτά μέχρι λίγες ώρες μετά την αφόδευση.  Επιπλέον, μπορεί να εμφανιστεί αιμορραγία (μικρή ή μεγαλύτερη), και κνησμός. Οι ασθενείς που έχουν ραγάδα πρωκτού, επειδή φοβούνται τον πόνο μετά την κένωση, συγκρατούνται και  προσπαθούν να αποφύγουν την κένωση με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ακόμη πιό σκληρά κόπρανα που τελικά τραυματίζουν εκ νέου τη ραγάδα.  Αν τα συμπτώματα παραμένουν και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, η ραγάδα κινδυνεύει να γίνει χρόνια.

 Πως αντιμετωπίζεται?

Συνήθως η θεραπεία της ραγάδας πρωκτού ξεκινά με συντηρητικά μέτρα  (φαρμακευτικά – ειδικές αλοιφές) και εφόσον αυτά δεν είναι αποτελεσματικά (κυρίως όταν η ραγάδα είναι χρόνια), τότε αντιμετωπίζεται χειρουργικά.

Θεραπεία με Botox

Εξαιρετικά καλά αποτελέσματα στη θεραπεία της ραγάδας του πρωκτού επιφέρει και η συνδυαστική χρήση του Βotox (Βοτουλινική τοξίνη), μία μη επεμβατική θεραπεία που προκαλεί παροδική παράλυση των μυών του πρωκτού και παρέχει πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας . Η δράση της διαρκεί περίπου 3-6 μήνες, ενώ σε αυτό το διάστημα, μπορεί η ραγάδα να επουλωθεί με φυσιολογικό τρόπο.

Η θεραπευτική αυτή μέθοδος παρέχει και πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την χειρουργική επέμβαση:

  • Απλή, σύντομη, αναίμακτη και εντελώς ανώδυνη θεραπεία.
  • Χωρίς επιπλοκές και χωρίς κίνδυνο βλάβης του σφικτηριακού μηχανισμού του πρωκτού.  Χωρίς φόβο ακράτειας.
  • Δεν απαιτείται νοσηλεία
  • Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε 2 με 3 ώρες με μέθη.
  • Μηδενικός χρόνος ανάρρωσης.
  • Ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

 

 

Share this

Ενδιαφέροντα άρθρα

Πώς θα αντιμετωπίσετε την δυσκοιλιότητα στις διακοπές

Οι διαταραχές στην εντερική λειτουργία αποτελούν πολύ συχνό φαινόμενο για πολλούς ανθρώπους, ειδικά κατά την περίοδο των διακοπών. Ο κάθε άνθρωπος έχει ένα μοναδικό «πρόγραμμα» κενώσεων, που κυμαίνεται από 3 […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εκκολπωματίτιδα: Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Πρόσφατη έρευνα αποδεικνύει ότι αρκετοί παράγοντες του τρόπου ζωής μας έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση φλεγμονής στο παχύ έντερο λόγω παρουσίας εκκολπωμάτων. Ειδικότερα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American journal […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ραγάδες πρωκτού: όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε

Οι ραγάδες  πρωκτού μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο; Όχι. Προκαλούν πόνο, αλλά όχι καρκίνο. Η χρόνια φλεγμονή που μπορεί να επέλθει από τις ραγάδες πρωκτού, μπορεί να προκαλέσει μετάπλαση των κυττάρων […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ