Facebook Pixel
Yμηττού 14, Χολαργός 213 03 70 866 6987 216 310 [email protected]

Ποιες είναι οι 7 τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε για να έχουμε υγιές έντερο;

 Το παχύ έντερο είναι το τελευταίο τμήμα του ανθρώπινου πεπτικού συστήματος και παίζει σημαντικό ρόλο στην πέψη της τροφής. Ένα υγιές παχύ έντερο είναι το κλειδί για την καλή υγεία. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως φούσκωμα, αέρια, και κοιλιακό άλγος. Εάν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, τα προβλήματα του παχέος εντέρου μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορες παθήσεις.

Υπάρχουν όμως κάποιες τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε και να διατηρήσετε την υγεία του εντέρου σας και να μειώσουν τις πιθανότητες για ασθένειες όπως η εκκολπωμάτωση, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή/και ο καρκίνος.

Γιαούρτι

Είναι γνωστό ότι είναι μαχητής εναντίων πολλών ασθενειών. Περιέχει προβιοτικά, βιταμίνη D και ασβέστιο, δύο σημαντικά θρεπτικά συστατικά που αποδεικνύεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Φρούτα και λαχανικά

Περιέχουν υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών που παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.  Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά όπως σμέουρα, μπανάνες, πορτοκάλια, μπιζέλια, μαγειρεμένη αγκινάρα, μπρόκολο, αχλάδια, μήλα και καλαμπόκι. Έτσι θα διασφαλίσετε ότι ο οργανισμός σας λαμβάνει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα για την καλή υγεία του παχέος εντέρου.

Σολομός

Τα ψάρια με Ωμέγα-3 λιπαρά βοηθούν στην καλή λειτουργία του παχέος εντέρου και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης  καρκίνου.   Μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη στη σωστή ποσότητα λιπαρότερων ψαριών όπως ο σολομός, μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου.

Βρώμη

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ασβέστιο και βιταμίνη D, οι οποίες είναι εξαιρετικές για τη διατήρηση του πεπτικού συστήματος σε καλή κατάσταση.   Η προσθήκη βρώμης στη διατροφή, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών και στη βελτίωση της υγείας του εντέρου.

Άπαχη πρωτεΐνη

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου , το 4% όλων των καρκίνων στους άνδρες και το 7% όλων των καρκίνων στις γυναίκες μπορεί να σχετίζεται άμεσα με την παχυσαρκία. Η συσχέτιση αυτή, είναι ακόμη υψηλότερη για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.   Η υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας στη διατροφή σας μπορεί να αυξήσει το σωματικό σας βάρος και να αυξήσει τις πιθανότητες καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης και να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα.  Αντικαταστήστε το κόκκινο κρέας με  άλλες ζωϊκές αλλά και φυτικές πρωτεϊνες όπως σπόροι, ξηροί καρποί, φασόλια κλπ.

Κανέλα

Ένα αρωματικό μπαχαρικό που έχει τη δυνατότητα να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα και τη φλεγμονή στο παχύ έντερο. Μελέτες έδειξαν ότι το αιθέριο έλαιο κανέλας καταστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων κεφαλής και τραχήλου.   Αν βάλετε 2-4 γραμμάρια κανέλας στη διατροφή σας κάθε μέρα θα έχετε ένα εξαιρετικό προληπτικό μέτρο για την μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου. 

Ελαιόλαδο

Βασικό στη μεσογειακή διατροφή με τεράστια οφέλη για την υγεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που κατανάλωναν ελαιόλαδο στη διατροφή τους είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και καρκίνου του παχέος εντέρου από άλλους.

 

Ο γενικός χειρουργός Δρ. Σπύρος Αυλωνίτης με εξειδικευμένη προσέγγιση, χρησιμοποιεί τις πλέον σύγχρονες επεμβατικές τεχνικές για την αντιμετώπιση των παθήσεων. Με εμπειρία, υψηλής ποιότητας φροντίδα για τους ασθενείς και πάνω απ’ όλα, με σεβασμό για τον άνθρωπο και τη ζωή.

Share this

Ενδιαφέροντα άρθρα

Γιατί πρέπει να διατηρήσουμε ένα υγιές μικροβίωμα σε όλη τη ζωή μας

Το μικροβίωμα του εντέρου φαίνεται να παίζει μεγάλο ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, τόσο στη μακροπρόθεσμη υγεία όσο και σε απειλητικές για τη ζωή ιατρικές καταστάσεις όπως η […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
πέτρες στη χολή

Πως να αποφύγετε τις πέτρες στη χολή

20% του γυναικείου και 14% του ανδρικού πληθυσμού θα αναπτύξουν πέτρες στη χολή σε κάποια φάση της ζωής τους.  Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα παρουσιαστούν κλινικά συμπτώματα. Εάν όμως αυτά παρουσιασθούν […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ραγάδες πρωκτού: όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε

Οι ραγάδες  πρωκτού μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο; Όχι. Προκαλούν πόνο, αλλά όχι καρκίνο. Η χρόνια φλεγμονή που μπορεί να επέλθει από τις ραγάδες πρωκτού, μπορεί να προκαλέσει μετάπλαση των κυττάρων […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ