Ένα από τα όργανα που συγκροτούν το γαστρεντερικό σύστημα και το βασικό όργανο πέψης είναι το στομάχι. Οι παθήσεις του στομάχου είναι πολλές και οφείλονται είτε σε ανωμαλία στην έκκριση του γαστρικού υγρού (υπερχλωρυδρία – υποχλωρυδρία), είτε σε πάθηση του ίδιου του οργάνου (γαστρίτιδα, έλκος ή καρκίνος).
Τι είναι
Το στομάχι είναι όργανο πέψης και ανήκει στο γαστρεντερικό σύστημα. Έχει χωρητικότητα 2.001 κυβ. εκ. περίπου και βρίσκεται στο πάνω μέρος της κοιλιακής κοιλότητας.
Δέχεται την τροφή από τον οισοφάγο και έχει 4 βασικές λειτουργίες:
- Αποτελεί δεξαμενή υποδοχής τροφής.
- Κάνει μετατροπή της τροφής σε πολτώδη μορφή και προώθηση της στο δωδεκαδάκτυλο (αρχικό τμήμα του λεπτού εντέρου).
- Βοηθά στα αρχικά στάδια πέψης πρωτεϊνών.
- Κάνει απορρόφηση ορισμένων ουσιών από τον βλεννογόνο (εσωτερικό περίβλημα) του στομάχου.
Υπολογίζεται ότι 1 στους 5 ανθρώπους έρχονται συχνά αντιμέτωποι με ενοχλήσεις όπως πόνος και δυσφορία στο στομάχι ή την κοιλιά, φούσκωμα, παλινδρόμηση ή δυσκοιλιότητα.
Έλκος
Το έλκος είναι η διάβρωση και κατά συνέπεια «πληγή» του εσωτερικού περιβλήματος του στομάχου ( βλεννογόνος) από τα όξινα γαστρικά υγρά.
Αιτίες
Η αιτιολογία είναι πολλαπλή και μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη (ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού), σε παρενέργειες φαρμάκων (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, γλυκοκορτικοειδή), σε σύνδρομα (Zollinger-Ellison) κ.α.
Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση έλκους είναι κυρίως το κάπνισμα, το αλκοόλ, το θετικό οικογενειακό ιστορικό για έλκος, το stress (ψυχικό και σωματικό) κ.α.
Συμπτώματα
Αρχικά, το έλκος δεν προκαλεί συμπτώματα ή εμφανίζονται επεισοδιακοί επιγαστρικοί πόνοι (πόνος στο υψηλότερο σημείο της κοιλιακής χώρας). Πιο συχνά εμφανίζεται πόνος αμέσως μετά από γεύμα και ενδεχομένως απώλεια βάρους.
Θεραπεία
Η θεραπεία του έλκους είναι η φαρμακευτική αγωγή και η αλλαγή κοινωνικών-διατροφικών συνηθειών. Η χειρουργική επέμβαση έχει θέση επί υψηλής συχνότητας υποτροπών (επανεμφάνιση) ή ανθεκτικότητας στην φαρμακευτική αγωγή και επί εμφάνισης επιπλοκών (διάτρηση, στένωση, αιμορραγία στομάχου).
Νεοπλασία στομάχου
Οι νεοπλασίες του στομάχου μπορεί να είναι καλοήθεις η κακοήθεις και μπορεί να παρουσιαστούν ως γαστρικοί πολύποδες, έλκη, πλαστική λινίτιδα, γαστρικό λέμφωμα , γαστρικό λυομύωμα, στρωματικοί όγκοι, στα πλαίσια του συνδρόμου Menetrier. κ.α.
Συμπτώματα
Αρχικά οι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί η παρουσιάζουν άτυπα συμπτώματα που με δύο λέξεις μπορούν να προσδιοριστούν ως “ευαίσθητο στομάχι” (δυσπεψία, αντιπάθεια στο κρέας και μειωμένη λειτουργικότητα στομάχου). Αργότερα εμφανίζονται πόνοι, αναιμία, απώλεια βάρους, έμετοι αχώνευτων τροφών 1-2 ώρες μετά το γεύμα. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση μπορεί να φέρει σε μεγάλα ποσοστά την ίαση.
Θεραπεία
Μπορεί να επιτευχθεί με ενδοσκοπική μέθοδο (γαστροσκόπηση) ή με χειρουργική επέμβαση ανάλογα με την μορφολογία, το είδος, και το στάδιο της κακοήθειας.
Συστροφή στομάχου
Είναι η περιστροφή του στομάχου γύρω από τον άξονα του που έχει ως αποτέλεσμα την απόφραξη και ισχαιμία (μείωση της αιμάτωσης) με καταστροφικές συνέπειες αν δεν διαγνωστεί και δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
Αιτίες
Συνήθως εμφανίζεται επί παρουσίας όγκου στομάχου και διαφραγματοκήλης.
Θεραπεία
Η θεραπεία είναι η ενδοσκόπηση (γαστροσκόπηση) και η χειρουργική επέμβαση.
Τροφοπύλημα
Είναι η συσσώρευση τροφής η υλικού που δεν μπορεί να προωθηθεί προς το λεπτό έντερο.
Συμπτώματα
Αίσθημα βάρους στο στομάχι, πόνος, δυσανεξία στην τροφή.
Θεραπεία
Η θεραπεία είναι συνήθως η ενδοσκόπηση (γαστροσκόπηση) εκτός από δύσκολες περιπτώσεις όπου η χειρουργική επέμβαση κρίνεται απαραίτητη.
Διαβάστε ακόμα:
- Χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται
- Εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση
- Πώς θα κλείσετε το ραντεβού σας και τι πρέπει να γνωρίζετε πριν έρθετε στο ιατρείο.