Facebook Pixel
Yμηττού 14, Χολαργός 213 03 70 866 6987 216 310 [email protected]

Πρωκτός (Αιμορροΐδες)

πρωκτός < (λόγιο) αρχαία ελληνική πρωκτός // (ανατομία): το οπίσθιο άνοιγμα του πεπτικού σωλήνα

Ο πρωκτός (πρωκτικός σωλήνας) είναι το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου και συχνά ταλαιπωρείται από φλεβική συμφόρηση (αιμορροϊδοπάθεια), ραγάδες (επώδυνη πληγή) και μολύνεται από μικρόβια και ιούς.   Ο χειρουργός θα σας ενημερώσει για τη σωστή και σχολαστική υγιεινή και τις απαραίτητες καθημερινές πρακτικές, που αποτελούν σημαντικό σύμμαχο στη μείωση της εμφάνισης παθήσεων του πρωκτού.

Αιμορροίδες, πρωκτός

Ο πρωκτός (πρωκτικός σωλήνας) έχει συνολικό μήκος 3-4 εκ., διαθέτει πολλά αισθητικά νεύρα, μεγάλη αιμάτωση και έρχεται σε επαφή με πολλά μικρόβια. Επιπλέον, είναι το τμήμα που συχνά ταλαιπωρείται από λάθος συνήθειες διατήρησης ή αποβολής των κοπράνων και μολύνεται από μικρόβια και ιούς.  Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό, για κάθε ενόχληση που θα έχετε ή για κάθε αλλαγή που θα δείτε, να συμβουλευτείτε τον χειρουργό.  Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι απλές όπως π.χ. αιμορροϊδες, αλλά είναι καλό να γίνεται αξιολόγηση των συμπτωμάτων από τον γιατρό.

Οι πιο συχνές παθήσεις του πρωκτού είναι:

Αιμορροϊδοπάθεια

Είναι διόγκωση του φυσιολογικού φλεβικού δικτύου του πρωκτού, του οποίου η λειτουργία είναι η προστασία από τραυματισμούς κατά τη δίοδο των κοπράνων. Διαχωρίζεται ανάλογα με την βαρύτητα σε:

 • 1ου βαθμού: η διόγκωση του φλεβικού δικτύου δεν είναι εμφανής.
 • 2ου βαθμού: η διόγκωση και πρόπτωση του φλεβικού δικτύου είναι εμφανής καθώς προβάλει έξω από τον πρωκτό αλλά ανατάσσεται (υποχωρεί) αυτόματα.
 • 3ου βαθμού: η διόγκωση και πρόπτωση του φλεβικού δικτύου είναι εμφανής καθώς προβάλει έξω από τον πρωκτό αλλά ανατάσσεται αν ασκηθεί πίεση με το χέρι.
 • 4ου βαθμού: η διόγκωση και πρόπτωση του φλεβικού δικτύου που είναι εμφανής καθώς προβάλει έξω από τον πρωκτό και δεν είναι δυνατή η ανάταξη.

 Αιτίες
Οι αιμορροΐδες μπορούν να αναπτυχθούν από αυξημένη πίεση στο  πρωκτικό σωλήνα εξαιτίας των παρακάτω παραγόντων:

 • Αν κάθεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην τουαλέτα
 • Αν έχετε χρόνια διάρροια ή δυσκοιλιότητα
 • Παχυσαρκία
 • Στην εγκυμοσύνη
 • Αν ακολουθείτε διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
 • Αν σηκώνετε συχνά βάρη

Συμπτώματα
Τα σημεία και τα συμπτώματα των αιμορροΐδων συνήθως εξαρτώνται από τον τύπο της αιμορροΐδας.  Στις εξωτερικές αιμορροίδες τα συμπτώματα μπορεί να είναι:   κνησμός ή ερεθισμός στην πρωκτική περιοχή, πόνος ή δυσφορία, οίδημα γύρω από τον πρωκτό, αιμορραγία.   Στις εσωτερικές  αιμορροΐδες, μπορεί να προκληθεί ανώδυνη αιμορραγία.

Παράγοντες κινδύνου
Καθώς μεγαλώνουμε, αυξάνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης αιμορροϊδοπάθειας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ιστοί που υποστηρίζουν τις φλέβες  στον πρωκτό μπορεί να χάσουν την ελαστικότητά τους και να χαλαρώσουν.  Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί σε περίπτωση εγκυμοσύνης, επειδή το βάρος του μωρού ασκεί πίεση στην πρωκτική περιοχή και από την παρατεταμένη άσκηση πίεσης κατά την διάρκεια του τοκετού.

Θεραπεία
Η θεραπεία μπορεί να είναι η φαρμακευτική, σε συνδυασμό με αλλαγή διατροφικών και καθημερινών συνηθειών ή η χειρουργική επέμβαση ανάλογα με τον βαθμό αιμορροϊδοπάθειας.

Η πιο σύγχρονη αντιμετώπιση για τις εσωτερικές αιμορροΐδες που αιμορραγούν και δεν ανταποκρίνονται σε συντηρητική θεραπεία αντιμετωπίζονται πλέον η αιμορροϊδοπηξία με χρήση Laser.

Πρόληψη
Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη των αιμορροΐδων είναι να διατηρείτε τα κόπρανα μαλακά, ώστε να περνούν εύκολα. Για την πρόληψη των αιμορροΐδων και τη μείωση των συμπτωμάτων των αιμορροΐδων ο χειρουργός θα σας δώσει συμβουλές και οδηγίες.

Απαντήσεις στις ερωτήσεις σας

Πως σταματάει η αιμαρραγία απο τις αιμορροϊδες;

Στην συντριπτική πλειοψηφία σταματάει αυτόματα μετά απο λίγα λεπτά , αλλά στην αντίθετη περίπτωση μπορεί κάποιος να εφαρμόσει για 1-2 λεπτά πάγο που δεν θα έρθει σε άμεση επαφή με την αιμοροίδα (μέσα στο δάχτυλο γαντιού μίας χρήσης). Αν δεν σταματήσει θα πρέπει να έρθει σε επαφή με χειρουργό.

Βοηθάει η Αλόη ή το βαλσαμέλαιο στις αιμοροίδες;

Αν βοηθούσε ουσιαστικά και με σίγουρα αποτελέσματα θα το έβγαζαν σε φαρμακευτικό σκεύασμα εταιρείες.

Μπορώ να βάλω αλοιφή για θρόμβωση αιμορροίδων;

Η θρόμβωση αιμορροίδων αντιμετωπίζεται με χειρουργική αφαίρεση και ή ισχυρά αναλγητικά. Οι αλοιφές δεν μπορούν να προσφέρουν πολλά.

 

Ραγάδα πρωκτού

Είναι μια πληγή ή ένα σκίσιμο που εμφανίζεται στον βλενογόννο (εσωτερικό περίβλημα) του πρωκτού και οφείλεται κυρίως σε καταπόνησή του, λόγω χρόνιας διάρροιας  ή διέλευσης πολύ σκληρών κοπράνων.  Αφορά όλες τις ηλικίες, άνδρες ή γυναίκες και συνήθως την βλέπουμε στο πίσω τοίχωμα του πρωκτού προς τον κόκκυγα.

Από τι προκαλείται;
Συνήθως προκαλείται από την χρόνια δυσκοιλιότητα, κακή διατροφή που οδηγεί σε σκληρά κόπρανα, επίμονη διάρροια, εγκυμοσύνη και τοκετό ή πρωκτική επαφή κ.α. Επιπλέον, μπορεί να είναι εκδήλωση κάποιας άλλης πάθησης όπως π.χ. η Νόσος Crohn, καρκίνος κ.α.

Πως εκδηλώνεται;
Με έναν έντονο πόνο, ή /και ελαφρύ κάψιμο στον πρωκτό που διαρκεί από λίγα λεπτά μέχρι λίγες ώρες μετά την αφόδευση.  Επιπλέον, μπορεί να εμφανιστεί αιμορραγία (μικρή ή μεγαλύτερη), και κνησμός. Οι ασθενείς που έχουν ραγάδα πρωκτού, επειδή φοβούνται τον πόνο μετά την κένωση, συγκρατούνται και  προσπαθούν να αποφύγουν την κένωση με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ακόμη πιό σκληρά κόπρανα που τελικά τραυματίζουν εκ νέου τη ραγάδα.  Αν τα συμπτώματα παραμένουν και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, η ραγάδα κινδυνεύει να γίνει χρόνια.

Πώς αντιμετωπίζεται;
Συνήθως η θεραπεία της ραγάδας πρωκτού ξεκινά με συντηρητικά μέτρα  (φαρμακευτικά – ειδικές αλοιφές) και εφόσον αυτά δεν είναι αποτελεσματικά (κυρίως όταν η ραγάδα είναι χρόνια), τότε αντιμετωπίζεται χειρουργικά.

Θεραπεία με Botox
Εξαιρετικά καλά αποτελέσματα στη θεραπεία της ραγάδας του πρωκτού επιφέρει και η συνδυαστική χρήση του Βotox (Βοτουλινική τοξίνη), μία μη επεμβατική θεραπεία που προκαλεί παροδική παράλυση των μυών του πρωκτού και παρέχει πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας . Η δράση της διαρκεί περίπου 3-6 μήνες, ενώ σε αυτό το διάστημα, μπορεί η ραγάδα να επουλωθεί με φυσιολογικό τρόπο.

Η θεραπευτική αυτή μέθοδος παρέχει και πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την χειρουργική επέμβαση:

 • Απλή, σύντομη, αναίμακτη και εντελώς ανώδυνη θεραπεία.
 • Χωρίς επιπλοκές και χωρίς κίνδυνο βλάβης του σφικτηριακού μηχανισμού του πρωκτού.  Χωρίς φόβο ακράτειας.
 • Δεν απαιτείται νοσηλεία
 • Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε 2 με 3 ώρες με μέθη.
 • Μηδενικός χρόνος ανάρρωσης.
 • Ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

 

Περιεδρικό απόστημα

Είναι η συλλογή πύου στην περιοχή  πέριξ του πρωκτού. Συνήθως οφείλεται σε απόφραξη και φλεγμονή συγκεκριμένων αδένων που βρίσκονται στην περιοχή.

Συμπτώματα
Το περιεδρικό απόστημα εμφανίζεται σαν μια επώδυνη σκληρία πέριξ  του πρωκτού και μπορεί επίσης να παρουσιαστεί ερυθρότητα τοπική θερμότητα αλλά και πυρετό.

Θεραπεία
Η θεραπεία είναι η φαρμακευτική αγωγή  (αντιβίωση) αν διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο ή ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και χειρουργικής επέμβασης.

  

Συρίγγιο

Είναι η μη φυσιολογική επικοινωνία μεταξύ δύο ανατομικών δομών. Όσο αφορά τον πρωκτό, είναι η επικοινωνία του πρωκτού σωλήνα με το περιπρωκτικό δέρμα. Πολύ συχνά εμφανίζεται μετά από ένα περιεδρικό απόστημα ή σαν εκδήλωση φλεγμονωδών νοσημάτων όπως η νόσος Crohn .

 Θεραπεία
Η θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση.

 

Νεοπλασίες

Ο καρκίνος σε όργανα του πεπτικού συστήματος είναι αρκετά συχνός. Μπορεί να εμφανιστεί στο παχύ έντερο, τον οισοφάγο, το στομάχι, το λεπτό έντερο αλλά και στον πρωκτό.  Οι νεοπλασίες στο πεπτικό, εμφανίζονται συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών και προσβάλλουν περισσότερο τους άνδρες απ’ ό,τι τις γυναίκες.   Οι νεοπλασίες του πρωκτού διαχωρίζονται στο πλακώδες καρκίνωμα , το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα , την Νόσος Bowen, την Νόσος Paget κ.α.

Θεραπεία
Η θεραπεία είναι συχνά συνδυαστική φαρμακευτική, ακτινοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση ανάλογα με την περίπτωση.

 

Διαβάστε ακόμα:

 

Share this