Facebook Pixel
Yμηττού 14, Χολαργός 213 03 70 866 6987 216 310 [email protected]

10 πράγματα που πρέπει να πείτε στον χειρουργό σας πριν από την χειρουργική επέμβαση

Όταν σχεδιάζετε μια χειρουργική επέμβαση, είναι σημαντικό να μάθετε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε από τον χειρουργό σας, αλλά είναι επίσης απαραίτητο να δώσετε στον χειρουργό σας όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για την υγεία σας.

Ακολουθούν δέκα πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να συζητήσετε με τον χειρουργό σας:

Φάρμακα

(Συνταγογραφούμενα, χωρίς ιατρική συνταγή και συμπληρώματα)

Ο χειρουργός  πρέπει να γνωρίζει όλα τα φάρμακα που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων συνταγογραφούμενων, μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, φυτικών συμπληρωμάτων και βιταμινών. Τα συμπληρώματα συχνά παραβλέπονται όταν απαριθμούνται τα τρέχοντα φάρμακα, αλλά είναι πολύ σημαντικό ο χειρουργός να γνωρίζει τυχόν συμπληρώματα.

Συνήθειες καπνίσματος

Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώσουν το χειρουργό τους εάν καπνίζουν ή έχουν καπνίσει στο παρελθόν. Μερικοί καπνιστές χρειάζονται θεραπεία πριν υποβληθούν σε γενική αναισθησία.   Το κάπνισμα μπορεί επίσης να επηρεάσει την επούλωση των πληγών.

Πρόσληψη αλκοόλ

Είναι σημαντικό οι ασθενείς να είναι ειλικρινείς σχετικά με την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνουν. Οι ασθενείς που εξαρτώνται από το αλκοόλ μπορεί να έχουν προβλήματα που κυμαίνονται από τρόμο έως επιληπτικές κρίσεις καθώς αρχίζουν να βιώνουν το σύνδρομο στέρησης. Εάν ο χειρουργός γνωρίζει ότι ο ασθενής εξαρτάται χημικά από το αλκοόλ, μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα που θα ανακουφίσουν τα συμπτώματα και θα αποτρέψουν μερικές από τις πιο σοβαρές επιπλοκές. Οι ασθενείς που εξαρτώνται από το αλκοόλ μπορεί επίσης να έχουν δυσκολία στον έλεγχο του πόνου , καθώς είναι συνήθως λιγότερο ευαίσθητοι σε αναλγητικά και απαιτούν μεγαλύτερες δόσεις. Είναι σημαντικό λοιπόν ο χειρουργός να γνωρίζει την επακριβή χρήση αλκοόλ.

Προηγούμενες ασθένειες και χειρουργικές επεμβάσεις

Ο χειρουργός θα πρέπει να γνωρίζει καλά τυχόν προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις, ειδικά αυτές που γίνονται στην ίδια περιοχή του σώματος. Εκτός από τις χειρουργικές επεμβάσεις, θα πρέπει να αποκαλυφθούν και τυχόν σημαντικές ασθένειες, καθώς η ανοχή του ασθενούς στην αναισθησία μπορεί να αλλάξει από προηγούμενες και τρέχουσες ασθένειες

Xρήση ναρκωτικών

Φάρμακα, συνταγογραφούμενα ή παράνομα, μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο η αναισθησία επηρεάζει τους ασθενείς. Επιπλέον, το κάπνισμα παράνομων ναρκωτικών, όπως το κάπνισμα τσιγάρων, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ένας ασθενής επιστρέφει στην αναπνοή μετά από την αποσωλήνωση. Τα παράνομα φάρμακα μπορούν να αλλάξουν την αποτελεσματικότητα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τον πόνο, απαιτώντας διαφορετικές δοσολογίες και μπορεί να έχουν αλληλεπιδράσεις με φάρμακα αναισθησίας, προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές.

Αλλεργίες

Είναι σημαντικό να ενημερωθεί ο χειρουργός για όλες οι γνωστές αλλεργίες πριν από την επέμβαση.  Πρέπει να συμπεριληφθούν όλες οι αλλεργίες, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, των φαρμάκων και εκείνων που προκαλούν ερεθισμό του δέρματος.

Προηγούμενα ζητήματα με τη χειρουργική

Ο χειρουργός πρέπει να ενημερώνεται για τυχόν προβλήματα με προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναισθησίας. Αυτό περιλαμβάνει θέματα αιμορραγίας μετά από χειρουργική επέμβαση, σύντομο ξύπνημα κατά τη διάρκεια της επέμβασης ή οτιδήποτε άλλο ήταν ασυνήθιστο. Ενημερώστε τον χειρουργό σας εάν είχατε ναυτία και έμετο μετά από χειρουργική επέμβαση στο παρελθόν.

Τρέχουσα ασθένεια ή πυρετός την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης

Εάν ένας ασθενής αρχίσει να αισθάνεται άρρωστος ή έχει πυρετό τις ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση, ο χειρουργός πρέπει να ενημερωθεί γιατί μπορεί να αποφασίσει ότι είναι ασφαλές να συνεχίσει τη χειρουργική επέμβαση ή μπορεί να επιλέξει να αναβάλει τη διαδικασία.

Ένας ασθενής που παρουσιάζεται στο νοσοκομείο για προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση αγνοώντας ότι έχει πυρετό μπορεί να σταλεί στο σπίτι και το ραντεβού του χειρουργείου να αλλάξει.

Θρησκευτικά Θέματα

Ορισμένες θρησκείες απαγορεύουν τις μεταγγίσεις αίματος και άλλες ιατρικές διαδικασίες. Εάν συμβαίνει αυτό, ο χειρουργός πρέπει να γνωρίζει τις συνθήκες αυτές.  Ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν εάν η θρησκευτική αντίρρηση θα επηρεάσει το επίπεδο φροντίδας. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούσε να προετοιμάσει ο χειρουργός εάν του δοθεί αρκετός χρόνος.

Η ειλικρίνεια μπορεί να βελτιώσει το χειρουργικό σας αποτέλεσμα! 

Μπορεί να ξέρει ο χειρουργός σας ότι πίνετε δύο ποτήρια κρασί κάθε βράδυ με  το δείπνο ή ότι ήσασταν καπνιστές, αλλά αυτό το είδος  των πληροφοριών επηρεάζει απόλυτα τη χειρουργική επέμβαση και την ανάρρωσή σας. Αφιερώστε χρόνο για να απαντήσετε διεξοδικά στις ερωτήσεις του χειρουργού σας και μην σκεφτείτε να αποκρύψετε κάτι, απλό ή σύνθετο γιατί σίγουρα θα είναι βοηθητικό για τον χειρουργό. Η σχέση μεταξύ ασθενούς και χειρουργού πρέπει να είναι μία σχέση απόλυτης ειλικρίνειας γιατί ο στόχος είναι η βελτίωση της υγείας σας.

 

 

Ο γενικός χειρουργός Δρ. Σπύρος Αυλωνίτης με εξειδικευμένη προσέγγιση, χρησιμοποιεί τις πλέον σύγχρονες επεμβατικές τεχνικές για την αντιμετώπιση των παθήσεων. Με εμπειρία, υψηλής ποιότητας φροντίδα για τους ασθενείς και πάνω απ’ όλα, με σεβασμό για τον άνθρωπο και τη ζωή.

Share this

Ενδιαφέροντα άρθρα

Συμμετοχή στα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center που διοργανώνεται για 9η συνεχή χρονιά, είχα την τιμή και την χαρά να συμμετέχω σήμερα στο Σεμινάριο για τις Νεότερες, […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ομιλία στο 33ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής (11-15/11/23)

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε το 33ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής (11-15 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Αθηνών) με υψηλού επιπέδου διαλέξεις από Έλληνες και ξένους ομιλητές, διαδραστικά στρογγυλά τραπέζια, εξειδικευμένα φροντιστήρια και παρουσιάσεις […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ομιλία στην 1η Ημερίδα «Γεφυρώνοντας τις Βαθμίδες Περίθαλψης»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 1η ημερίδα «Γεφυρώνοντας τις Βαθμίδες Περίθαλψης» που οργάνωσε το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center στο Ναύπλιο. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας μου με θέμα: “Χειρουργική αντιμετώπιση λειτουργικών […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ