Facebook Pixel
Yμηττού 14, Χολαργός 213 03 70 866 6987 216 310 [email protected]

Τι μπορεί να προκαλέσει η καθημερινή κατανάλωση γρήγορου φαγητού στον οργανισμό;

Ανεβάζει την αρτηριακή σας πίεση: Ό,τι είναι επεξεργασμένο, ή συσκευασμένο συνήθως έχει μεγαλύτερες ποσότητες νατρίου.  Το πρόβλημα είναι ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο είναι γνωστό ότι αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, γεγονός που ασκεί πίεση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Με την πάροδο του χρόνου, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να σκληρύνει ή να περιορίσει τη ροή του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία, καθιστώντας το σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και καρδιακή ανεπάρκεια.

Σας αφήνει “φουσκωμένο”: Η κατανάλωση γευμάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή με επεξεργασμένους υδατάνθρακες (όπως ψωμί, κέϊκ, τσουρέκι) μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε φουσκωμένοι.

Ανεβάζει  τη χοληστερόλη σας: Τα τρόφιμα που τηγανίζονται σε λάδι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά — και αυτά περιλαμβάνουν κορεσμένα λιπαρά. Η κατανάλωση υπερβολικού κορεσμένου λίπους μπορεί να αυξήσει την LDL ή την «κακή» χοληστερόλη σας, η οποία σας θέτει σε κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Συμβάλλουν σε πεπτικά προβλήματα: Τα αρτοσκευάσματα και οτιδήποτε παναρισμένο μπορεί να είναι νόστιμα, αλλά είναι όλα επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που στερούνται φυτικών ινών. Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων φυτικών ινών (25 – 35 γραμμάρια και άνω την ημέρα) βοηθάει στο  πεπτικό σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο για εκκολπωματίτιδα και άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με  δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες και κήλες.

Μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους:  Συνήθως με το γρήγορο φαγητό καταλήγετε να τρώτε μεγαλύτερη μερίδα (και τρόφιμα με περισσότερες θερμίδες) από ό,τι θα κάνατε αν μαγειρεύατε στο σπίτι. Αν αυτό γίνει συστηματικό, όλες αυτές οι επιπλέον θερμίδες μπορούν να προσθέσουν επιπλέον κιλά. Επιπλέον, λόγω του ότι αυτές οι θερμίδες προέρχονται κυρίως από υδατάνθρακες υψηλής επεξεργασίας, μπορεί να καταλήξετε να αισθάνεστε ξανά πεινασμένοι μέσα σε λίγες ώρες. Ενώ ακόμα, σε πολλά φαγητά κρύβεται η ζάχαρη.

Στραγγίζει την ενέργειά σας

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και η ζάχαρη, μπορεί να προκαλέσουν μια απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα σας, η οποία ωθεί το σώμα σας να παράγει ένα κύμα ινσουλίνης για να το μειώσει γρήγορα. Αυτός ο κύκλος αιχμής και «πτώσης» μπορεί να σας κάνει να νιώθετε κουρασμένοι και εκνευρισμένοι.

Επηρεάζει τη διάθεσή σας

Όταν κάνετε διατροφή υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά, νάτριο, ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες,  χάνετε πολλά άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά – πέρα ​​από τις φέτες μαρουλιού και ντομάτας που υπάρχουν στα σάντουιτς γρήγορου φαγητού – είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που θρέφουν το σώμα σας και βελτιώνουν τη διάθεσή σας .  Η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί ακόμη και να αυξήσει τον κίνδυνο για κατάθλιψη .

Ενδιαφέροντα άρθρα

Μάρτιος: μήνας για τον ορθοκολικό καρκίνο. Ενημέρωση και πρόληψη.

Ο ορθοκολικός καρκίνος  συνήθως ονομάζεται καρκίνος του παχέος εντέρου. Aνάλογα με το σημείο έναρξής του, ο καρκίνος του παχέος εντέρου ονομάζεται μερικές φορές καρκίνος του κόλου ή καρκίνος του ορθού.  Μπορεί να ξεκινά ως ένας ή περισσότεροι […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματος (μελέτη)

Το μικροβίωμα του εντέρου φαίνεται να παίζει μεγάλο ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, τόσο στη μακροπρόθεσμη υγεία όσο και σε απειλητικές για τη ζωή ιατρικές καταστάσεις όπως η […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χειρουργός - Κήλη

Tι να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης κήλης

Η κήλη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας.  Μπορείτε όμως να υιοθετήσετε κάποιες συνήθειες ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες δημιουργίας της ή για να μην επιβαρύνετε την […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ