Facebook Pixel
Yμηττού 14, Χολαργός 213 03 70 866 6987 216 310 [email protected]

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας: Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία

Η παχυσαρκία αποτελεί μία από τις πλέον σοβαρές δημόσιες υγειονομικές προκλήσεις του 21ου αιώνα. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 2022, περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως ήταν παχύσαρκοι.

Αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς σχετίζεται με πολλές ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η υπερλιπιδαιμία, η υπέρταση, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο καρκίνος του μαστού και του παχέος εντέρου, αναπνευστικά προβλήματα (π.χ. άσθμα και υπνική άπνοια) και η εκφυλιστική αρθρίτιδα. Ταυτόχρονα, μελέτες δείχνουν να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ παχυσαρκίας και διαταραχών ψυχικής υγείας.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας εκτιμά ότι ο αριθμός των παχύσαρκων ανθρώπων θα διπλασιαστεί έως το 2035, φτάνοντας στα 1,9 δισεκατομμύρια, που σημαίνει ότι 1 στους 4 από εμάς θα είναι παχύσαρκος. Όσον αφορά στην παιδική παχυσαρκία, αυτή εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 100% από το 2020 έως το 2035.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2019, η προσέγγιση του προβλήματος της παχυσαρκίας είναι σοβαρή. Ένας στους δύο άνδρες και μία στις τρείς γυναίκες ηλικίας 15 ετών και είναι υπέρβαροι, ενώ ένα στα έξι άτομα είναι παχύσαρκα. Η τάση αυτή προβλέπεται να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου, καθώς προβλέπεται ότι έως το 2035, το 39% των ενηλίκων στην Ελλάδα θα αντιμετωπίζει προβλήματα παχυσαρκίας. Αυτό αποτελεί έναν σοβαρό προβληματισμό για τη δημόσια υγεία και απαιτεί επείγουσα και αποτελεσματική δράση για την αντιμετώπισή του.

Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης παχυσαρκίας;

Η παχυσαρκία οφείλεται σε έναν σύνθετο συνδυασμό γενετικών, βιολογικών, περιβαλλοντικών και συμπεριφορικών παραγόντων. Οι ασταθείς διατροφικές συνήθειες, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, η κατάχρηση αλκοόλ και η έλλειψη ύπνου αποτελούν μερικούς από τους κύριους παράγοντες.

Πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί;

Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας απαιτεί μια πολυδιάστατη προσέγγιση. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μια σειρά από παράγοντες που επηρεάζουν την κατάσταση, όπως η γενετική προδιάθεση, η ισορροπία των ορμονών, το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, οι ψυχολογικές πτυχές και οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες. Μόνο μέσα από μια ολοκληρωμένη προσπάθεια που λαμβάνει υπόψη όλες αυτές τις πτυχές μπορούμε να επιτύχουμε βελτίωση στο βάρος και στην υγεία.

  • Διατροφή: Υιοθετήστε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με έμφαση σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ολικής άλεσης δημητριακά και πρωτεΐνες μη επεξεργασμένες χαμηλών λιπαρών.
  • Άσκηση: Κάντε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έως έντονης αερόβιας άσκησης εβδομαδιαίως
  • Ζητήστε την βοήθεια ειδικού: Ζητήστε συμβουλές και υποστήριξη από διαιτολόγο, γιατρό ή άλλο εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας για την υποστήριξή σας στην αλλαγή των συνηθειών σας.

Η πρόληψη παραμένει πάντα η καλύτερη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας αποτελεί μια υπενθύμιση για όλους μας να ενωθούμε και να αγωνιστούμε ενάντια σε αυτήν την επιδημία των καιρών μας. Μέσω συντονισμένων προσπαθειών και ενεργούς συμμετοχής, μπορούμε να καταπολεμήσουμε αυτό τον κοινωνικό κίνδυνο και να προωθήσουμε έναν υγιή τρόπο ζωής για όλους.

 

Share this

Ενδιαφέροντα άρθρα

Ομιλία στην 1η Ημερίδα «Γεφυρώνοντας τις Βαθμίδες Περίθαλψης»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 1η ημερίδα «Γεφυρώνοντας τις Βαθμίδες Περίθαλψης» που οργάνωσε το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center στο Ναύπλιο. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας μου με θέμα: “Χειρουργική αντιμετώπιση λειτουργικών […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου (ΙΦΝΕ): Τι είναι και πως αντιμετωπίζονται

H Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου εορτάζεται στις 19 Μαίου και έχει ως κύριο στόχο της, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου στις ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του πεπτικού συστήματος.  Ως […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο ζεστός καιρός επηρεάζει την πέψη. Τι μπορείτε να κάνετε;

Το πεπτικό μας σύστημα, καθώς αυξάνει η θερμοκρασία στο περιβάλλον, γίνεται πιο αργό και αδύναμο με αποτέλεσμα να έχει αρκετά πεπτικά προβλήματα.  Η αφυδάτωση, η θερμική εξάντληση, το εγκεφαλικό επεισόδιο, […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ