Facebook Pixel
Yμηττού 14, Χολαργός 213 03 70 866 6987 216 310 [email protected]

Λίπωμα: πότε πρέπει να αφαιρείται;

Λίπωμα
Το λίπωμα είναι ένα μόρφωμα κάτω από το δέρμα που μπορεί να αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία του σώματος. Εάν ενοχλεί ή προκαλεί πόνο, ο χειρουργός μπορεί εύκολα και γρήγορα να το αφαιρέσει. Λίπωμα μπορούν να αναπτύξουν άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, συχνότερα όμως εμφανίζεται στις ηλικίες μεταξύ 30 και 60.

 

Πού μπορεί να εμφανιστεί; 

Το λίπωμα θεωρείται καλόηθες και σπάνια είναι επιβλαβές.   Μπορεί να εμφανιστεί σε ένα σημείο ή και περισσότερα σε διάφορα σημεία του σώματος.   Συνήθως εμφανίζεται σε:

  • Λαιμό
  • Ώμους
  • Πόδια και Χέρια
  • Πλάτη
  • Στήθος

Σπάνια εμφανίζεται και μέσα στους μυς (ενδομυϊκό) και πρέπει να αφαιρείται το συντομότερο γιατί μπορεί να έχει συχνότερα, κακοήθη χαρακτηριστικά (λιποσάρκωμα).

 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του; 

Το λίπωμα έχει συνήθως διακριτά χαρακτηριστικά:

  • Μπορεί εύκολα να το ψηλαφίσει κάποιος γιατί είναι μαλακό και ευκίνητο.
  • Αν το πιέσετε με το δάχτυλο μετακινείται εύκολα.
  • Δεν έχει χρώμα
  • Μεγαλώνει σιγά σιγά. Συνήθως δεν έχει μεγάλο μέγεθος, ενώ κάποιες φορές μπορεί να πιέζουν ευαίσθητα σημεία και να προκαλούν πόνο.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση;  

Παρότι το λίπωμα είναι ένας καλοήθης όγκος, εν τούτοις η εξέταση από τον χειρουργό είναι απαραίτητη, ώστε να διαγνώσει ότι είναι όντως λίπωμα και όχι κάποιος άλλος όγκος του δέρματος.

Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία για ένα λίπωμα συνήθως δεν είναι απαραίτητη, εκτός εάν σας ενοχλεί ή αν συνεχίζει να μεγαλώνει.  Ο μόνος  τρόπος για να αντιμετωπιστεί, είναι να αφαιρεθεί χειρουργικά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν είναι μεγάλο και συνεχίζει να μεγαλώνει.  Τότε θα πρέπει ο χειρουργός να το αφαιρέσει, για να σας απαλλάξει από την ταλαιπωρία και τον πιθανό πόνο αλλά και να αποκλείσει την περίπτωση λιποσαρκώματος (κακοήθης όγκος).

Η αφαίρεση, ανάλογα με το λίπωμα, μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία, ενώ σε κάθε περίπτωση, αποστέλλεται για βιοψία. Αποτελεί μια απλή και ασφαλή χειρουργική επέμβαση, ενώ όταν αφαιρεθούν σωστά και σε υγιή όρια, τα λιπώματα  δεν ξαναεμφανίζονται.

Περαιτέρω εξετάσεις μαγνητικής  ή αξονικής τομογραφίας μπορεί να απαιτηθούν  εάν μια βιοψία δείξει ότι το ύποπτο λίπωμα είναι στην πραγματικότητα ένα λιποσάρκωμα.

Για την αφαίρεση του, ο χειρουργός λαμβάνει υπόψη:

  • Το μέγεθος του λιπώματος
  • Τον αριθμό των λιπωμάτων που έχει ο ασθενής
  • Το προσωπικό ιστορικό του ασθενή
  • Το οικογενειακό ιστορικό (περιπτώσεις καρκίνου δέρματος)
  • Αν το λίπωμα προκαλεί πόνο

 

Είναι απειλητικό για τη ζωή;

Το λίπωμα είναι καλοήθης όγκος.  Δεν είναι απειλητικό για τη ζωή αλλά δεν μπορεί να μειωθεί ή να εξαφανιστεί από μόνο του. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει ο ασθενής να συμβουλευτεί τον χειρουργό.

Από τι προκαλείται;

Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κάποια επίσημη αιτιολόγηση για τη δημιουργία λιπωμάτων στο ανθρώπινο σώμα.  Κάποιες μελέτες αναφέρουν ότι μπορεί να οφείλεται σε κάποια γονίδια που κληρονομεί ο άνθρωπος αλλά αυτό είναι σπάνιο.  Αναφέρεται επίσης ότι μπορεί να εμφανιστούν πιο συχνά σε ανθρώπους που έχουν ιατρικό ιστορικό με

  • Gardner’s syndrome
  • Cowden syndrome
  • Madelung’s disease
  • adiposis dolorosa

Κάποιες μελέτες έχουν επίσης προτείνει ότι ορισμένα λιπώματα μπορεί να προκύψουν από έναν τραυματισμό του υποδόριου ιστού.

 

Υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία;

Τα λιπώματα είναι καλοήθεις μάζες λιποκυττάρων. Ωστόσο, διάφορες μελέτες διαφωνούν σχετικά με το εάν τα λιπώματα έχουν τη δυνατότητα να γίνουν καρκινικά (λιποσάρκωμα) ή όχι.  Με βάση την έρευνα, πολλοί ειδικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα λιποσάρκωματα δεν αναπτύσσονται από λιπώματα  αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας διαφορετικός τύπος όγκου.   Αντίθετα, άλλοι ειδικοί πιστεύουν ότι τα λιπώματα μπορεί να περιέχουν τόσο καρκινικά όσο και προ-καρκινικά κύτταρα, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο για ένα λίπωμα να γίνει καρκινικό.

 

 

Share this

Ενδιαφέροντα άρθρα

Πώς θα αντιμετωπίσετε την δυσκοιλιότητα στις διακοπές

Οι διαταραχές στην εντερική λειτουργία αποτελούν πολύ συχνό φαινόμενο για πολλούς ανθρώπους, ειδικά κατά την περίοδο των διακοπών. Ο κάθε άνθρωπος έχει ένα μοναδικό «πρόγραμμα» κενώσεων, που κυμαίνεται από 3 […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
κοιλιακός πόνος

Κοιλιακός πόνος: πότε πρέπει να απευθυνθώ στον χειρουργό

Ο κοιλιακός πόνος είναι ένα σχετικά κοινό σύμπτωμα που συχνά δεν χρειάζεται θεραπεία.  Η κοιλιά φιλοξενεί όχι μόνο το πεπτικό σύστημα (οισοφάγος, στομάχι, λεπτό –παχύ εντέρο, σκωληκοειδής απόφυση) αλλά και […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
πέτρες στη χολή

Πως να αποφύγετε τις πέτρες στη χολή

20% του γυναικείου και 14% του ανδρικού πληθυσμού θα αναπτύξουν πέτρες στη χολή σε κάποια φάση της ζωής τους.  Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα παρουσιαστούν κλινικά συμπτώματα. Εάν όμως αυτά παρουσιασθούν […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ