Facebook Pixel
Yμηττού 14, Χολαργός 213 03 70 866 6987 216 310 [email protected]

Λίπωμα: πότε πρέπει να αφαιρείται;

Λίπωμα
Το λίπωμα είναι ένα μόρφωμα κάτω από το δέρμα που μπορεί να αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία του σώματος. Εάν ενοχλεί ή προκαλεί πόνο, ο χειρουργός μπορεί εύκολα και γρήγορα να το αφαιρέσει. Λίπωμα μπορούν να αναπτύξουν άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, συχνότερα όμως εμφανίζεται στις ηλικίες μεταξύ 30 και 60.

 

Πού μπορεί να εμφανιστεί; 

Το λίπωμα θεωρείται καλόηθες και σπάνια είναι επιβλαβές.   Μπορεί να εμφανιστεί σε ένα σημείο ή και περισσότερα σε διάφορα σημεία του σώματος.   Συνήθως εμφανίζεται σε:

 • Λαιμό
 • Ώμους
 • Πόδια και Χέρια
 • Πλάτη
 • Στήθος

Σπάνια εμφανίζεται και μέσα στους μυς (ενδομυϊκό) και πρέπει να αφαιρείται το συντομότερο γιατί μπορεί να έχει συχνότερα, κακοήθη χαρακτηριστικά (λιποσάρκωμα).

 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του; 

Το λίπωμα έχει συνήθως διακριτά χαρακτηριστικά:

 • Μπορεί εύκολα να το ψηλαφίσει κάποιος γιατί είναι μαλακό και ευκίνητο.
 • Αν το πιέσετε με το δάχτυλο μετακινείται εύκολα.
 • Δεν έχει χρώμα
 • Μεγαλώνει σιγά σιγά. Συνήθως δεν έχει μεγάλο μέγεθος, ενώ κάποιες φορές μπορεί να πιέζουν ευαίσθητα σημεία και να προκαλούν πόνο.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση;  

Παρότι το λίπωμα είναι ένας καλοήθης όγκος, εν τούτοις η εξέταση από τον χειρουργό είναι απαραίτητη, ώστε να διαγνώσει ότι είναι όντως λίπωμα και όχι κάποιος άλλος όγκος του δέρματος.

Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία για ένα λίπωμα συνήθως δεν είναι απαραίτητη, εκτός εάν σας ενοχλεί ή αν συνεχίζει να μεγαλώνει.  Ο μόνος  τρόπος για να αντιμετωπιστεί, είναι να αφαιρεθεί χειρουργικά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν είναι μεγάλο και συνεχίζει να μεγαλώνει.  Τότε θα πρέπει ο χειρουργός να το αφαιρέσει, για να σας απαλλάξει από την ταλαιπωρία και τον πιθανό πόνο αλλά και να αποκλείσει την περίπτωση λιποσαρκώματος (κακοήθης όγκος).

Η αφαίρεση, ανάλογα με το λίπωμα, μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία, ενώ σε κάθε περίπτωση, αποστέλλεται για βιοψία. Αποτελεί μια απλή και ασφαλή χειρουργική επέμβαση, ενώ όταν αφαιρεθούν σωστά και σε υγιή όρια, τα λιπώματα  δεν ξαναεμφανίζονται.

Περαιτέρω εξετάσεις μαγνητικής  ή αξονικής τομογραφίας μπορεί να απαιτηθούν  εάν μια βιοψία δείξει ότι το ύποπτο λίπωμα είναι στην πραγματικότητα ένα λιποσάρκωμα.

Για την αφαίρεση του, ο χειρουργός λαμβάνει υπόψη:

 • Το μέγεθος του λιπώματος
 • Τον αριθμό των λιπωμάτων που έχει ο ασθενής
 • Το προσωπικό ιστορικό του ασθενή
 • Το οικογενειακό ιστορικό (περιπτώσεις καρκίνου δέρματος)
 • Αν το λίπωμα προκαλεί πόνο

 

Είναι απειλητικό για τη ζωή;

Το λίπωμα είναι καλοήθης όγκος.  Δεν είναι απειλητικό για τη ζωή αλλά δεν μπορεί να μειωθεί ή να εξαφανιστεί από μόνο του. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει ο ασθενής να συμβουλευτεί τον χειρουργό.

Από τι προκαλείται;

Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κάποια επίσημη αιτιολόγηση για τη δημιουργία λιπωμάτων στο ανθρώπινο σώμα.  Κάποιες μελέτες αναφέρουν ότι μπορεί να οφείλεται σε κάποια γονίδια που κληρονομεί ο άνθρωπος αλλά αυτό είναι σπάνιο.  Αναφέρεται επίσης ότι μπορεί να εμφανιστούν πιο συχνά σε ανθρώπους που έχουν ιατρικό ιστορικό με

 • Gardner’s syndrome
 • Cowden syndrome
 • Madelung’s disease
 • adiposis dolorosa

Κάποιες μελέτες έχουν επίσης προτείνει ότι ορισμένα λιπώματα μπορεί να προκύψουν από έναν τραυματισμό του υποδόριου ιστού.

 

Υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία;

Τα λιπώματα είναι καλοήθεις μάζες λιποκυττάρων. Ωστόσο, διάφορες μελέτες διαφωνούν σχετικά με το εάν τα λιπώματα έχουν τη δυνατότητα να γίνουν καρκινικά (λιποσάρκωμα) ή όχι.  Με βάση την έρευνα, πολλοί ειδικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα λιποσάρκωματα δεν αναπτύσσονται από λιπώματα  αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας διαφορετικός τύπος όγκου.   Αντίθετα, άλλοι ειδικοί πιστεύουν ότι τα λιπώματα μπορεί να περιέχουν τόσο καρκινικά όσο και προ-καρκινικά κύτταρα, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο για ένα λίπωμα να γίνει καρκινικό.

 

 

Share this

Ενδιαφέροντα άρθρα

11 λεπτά γρήγορο περπάτημα καθημερινά, μειώνει πάνω από 20% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Το γρήγορο περπάτημα κάθε μέρα έχει μεγάλα οφέλη για την υγεία. Ο ένας στους δέκα πρόωρους θανάτους θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν όλοι οι άνθρωποι ήταν περισσότερο δραστήριοι σωματικά, σύμφωνα […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εκκολπωματίτιδα: Ποια διατροφή βοηθά;

Καθοριστικός είναι ο ρόλος της διατροφής στην εμφάνιση και διαχείριση της εκκολπωματικής νόσου, αλλά και των εξάρσεών της. Η πρόσληψη τροφών που βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου, την πρόληψη της δυσκοιλιότητας και τη μείωση της πίεσης εντός του παχέος εντέρου, περιορίζουν τον κίνδυνο σχηματισμού και φλεγμονής αυτών των μικρών και επώδυνων κοιλοτήτων στο έντερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εάν έχετε πολλά αέρια, φούσκωμα ή/και διάρροια, μπορεί να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη.

Η δυσανεξία στη λακτόζη συνήθως οφείλεται σε δυσαπορρόφηση λακτόζης που είναι η αδυναμία πέψης ή απορρόφησης της λακτόζης.  Η λακτόζη βρίσκεται σε γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα , το τυρί […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ