Ο τρόπος ζωής μας εδώ το τελευταίο διάστημα έχει αλλάξει ριζικά, λόγω της πανδημίας του γνωστού πλέον σε όλους μας κοροναϊού (SARS-CoV-2), που έχει επηρεάσει την καθημερινότητά μας, τη διατροφή μας και κατά συνέπεια το πεπτικό σύστημα.
Πολλοί συνάνθρωποι μας κατέφυγαν μέσα στον πανικό να προμηθευτούν τρόφιμα μακράς διάρκειας και κονσέρβες φοβούμενοι την πιθανή έλλειψη τροφίμων. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να έχει επιπτώσεις στην καλή υγεία του πεπτικού συστήματος και κατά συνέπεια να επηρεάσει συνολικά την γενική κατάσταση της υγείας μας.
Υγιές εντερικό μικροβίωμα, υγιές έντερο, υγιές σώμα
Στο πεπτικό μας σύστημα ζουν, υπό φυσιολογικές συνθήκες, δισεκατομμύρια μικροοργανισμοί (κυρίως βακτήρια) σε αρμονία και ονομάζονται Μικροβίωμα. Τις τελευταίες δεκαετίες αρκετές μελέτες διεξάγονται, φτάνοντας σε ολοένα και πιο πειστικά συμπεράσματα, για την σχέση του μικροβιώματος του εντέρου με την καλή λειτουργία πολλών συστημάτων του ανθρώπινου σώματος όπως είναι ο μεταβολισμός και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το μικρoβίωμα του εντέρου διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανοσοαπόκριση σε μολυσματικά παθογόνα (μικρόβια), βοηθώντας έτσι στη διατήρηση της συνολικής υγείας.
Οπότε είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε ένα υγιές μικροβίωμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.
Τρώμε για να ταΐσουμε το μικροβιωμά μας
Αντί να καταφύγουμε κατευθείαν στην λήψη συμπληρωμάτων που υπόσχονται ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, θα ήταν καλύτερα να ακολουθήσουμε μια σωστή διατροφή που θα βοηθήσει στην ισορροπία του μικροβιώματός μας και κατά συνέπεια του ανοσοποιητικού μας συστήματος, με φυσικό τρόπο.
Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ποικιλία και τον αριθμό των μικροβίων που αποτελούν το εντερικό μικροβίωμα.
Έτσι για να διατηρήσουμε την καλή “υγεία” του εντερικού μικροβιώματός μας θα πρέπει να ακολουθούμε μια δίαιτα που θα περιλαμβάνει τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και να περιορίσουμε τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (τυποποιημένα, κονσέρβες) καθώς και το πρόχειρο φαγητό (fast food).
Ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσουμε την ποικιλομορφία και τον αριθμό του εντερικού μικροβιώματός μας είναι να ακολουθούμε, σε γενικές γραμμές, μια μεσογειακή δίαιτα που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχο κρέας ή ψάρι και υγιεινά λίπη όπως είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Καλό είναι να αποφεύγουμε το αλκοόλ, το αλάτι, τα γλυκά, τα ζαχαρούχα ποτά και τα τεχνητά γλυκαντικά ή άλλα πρόσθετα.
Εάν ανησυχούμε για το πως θα διατηρήσουμε τα παραπάνω τρόφιμα και κυρίως τα λαχανικά, μια και οι γενικές οδηγίες του κράτους συνιστούν στην όσο το δυνατόν μείωση της κυκλοφορίας στο ελάχιστο δυνατό, μία καλή επιλογή είναι η κατεψυγμένη μορφή των τροφίμων που σίγουρα διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά τους πολύ περισσότερο από τα υπόλοιπα τυποποιημένα.
Μπορούμε επίσης να βοηθήσουμε το μικροβίωμά μας καταναλώνοντας τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και περιέχουν προβιοτικά (ζωντανά βακτήρια και ζυμομύκητες). Μερικά από αυτά τα είναι το φυσικό γιαούρτι και τα τυριά αλλά και ροφήματα όπως είναι το κεφίρ.
Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι η σωματική άσκηση, είτε πρόκειται για εντατική ενασχόληση, είτε για ένα απλό καθημερινό γρήγορο περπάτημα, καθώς και ο επαρκής ύπνος επίσης βοηθούν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Και να μην ξεχνάμε να πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας! Μια συνήθεια που απ’ ό,τι φαίνεται θα πρέπει να μας ακολουθεί δια βίου!