Facebook Pixel
Yμηττού 14, Χολαργός 213 03 70 866 6987 216 310 [email protected]

Καρκίνος του παχέος εντέρου: όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος και η τρίτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
Ο μέσος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά τη διάρκεια της ζωής είναι 6%. Το 2020 διαγνώστηκαν σχεδόν 2 εκατομμύρια περιπτώσεις.
Ο Μάρτιος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Έχει στόχο να τονίσει τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Και ακόμα, να προωθήσει συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής για την μείωση κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου.
Ο τακτικός έλεγχος μπορεί συχνά να οδηγήσει σε έγκαιρη ανίχνευση και πλήρη θεραπεία. Δυστυχώς σήμερα, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μην υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο τακτικός έλεγχος μπορεί ακόμη και να αποτρέψει την εμφάνιση του καρκίνου όταν ένας πολύποδας εντοπιστεί κατά τη διάρκεια του προληπτικού ελέγχου και αφαιρεθεί πριν εξελιχθεί σε καρκίνο.

 Mην ξεχνάτε !

  • Προληπτικός έλεγχος από την ηλικία των 45.
  • Ρύθμιση και διατήρηση βάρους.
  • Υγιεινή διατροφή
  • Καθημερινή άσκηση
  • Αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον καρκίνο του παχέος εντέρου: 

Είναι ένας τύπος καρκίνου που προσβάλλει το έντερο (κόλον) και το ορθό. Αυτά τα όργανα παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πεπτικό σύστημα. Όταν τα κύτταρα σε αυτούς τους ιστούς αναπτύσσονται και διαιρούνται ανεξέλεγκτα, μπορούν να σχηματίσουν έναν καρκινικό όγκο.   Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα αμέσως. Συχνά, πολλά από τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί επίσης να προκληθούν από άλλα προβλήματα. Κάποια απ’ αυτά είναι:  λοίμωξη, αιμορροΐδες, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.
Είναι σημαντικό να κάνετε προληπτικό έλεγχο εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα ακόλουθα προβλήματα. Σε πολλές περιπτώσεις, τα άτομα που έχουν τα παρακάτω συμπτώματα δεν έχουν καρκίνο και θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν έχετε κάποιο από αυτά, ώστε να βρεθεί η αιτία και να αντιμετωπιστεί:
  • Αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου που διαρκεί περισσότερο από μερικές μέρες
  • Αίσθημα πληρότητας του ορθού ακόμα και μετά την κένωση
  • Αιμορραγία από το ορθό
  • Αίμα στα κόπρανα
  • Κράμπες στην κοιλιά ή κοιλιακό πόνο
  • Αδυναμία και κόπωση
  • Απώλεια βάρους χωρίς προσπάθεια
Γιατί είναι σημαντικός ο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου;
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του παχέος εντέρου είναι σημαντικός επειδή μπορεί συχνά να ανιχνεύσει την ασθένεια στα αρχικά της στάδια, όταν είναι θεραπεύσιμη. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου με την εύρεση και την αφαίρεση προκαρκινικών πολυπόδων πριν μετατραπούν σε καρκίνο.
Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων κοπράνων και της κολονοσκόπησης.
Η κολονοσκόπηση συνιστάται σε οποιονδήποτε από την ηλικία των 45 ετών ή νωρίτερα εάν έχει οικογενειακό ιστορικό της νόσου ή άλλους παράγοντες κινδύνου.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει καρκίνο του παχέος εντέρου, όπως:
➡️ Ηλικία: Ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνεται με την ηλικία και οι περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζονται σε άτομα άνω των 50 ετών.
➡️ Οικογενειακό ιστορικό: Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή πολύποδων διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο.
➡️ Παράγοντες τρόπου ζωής: Μια διατροφή πλούσια σε κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, υψηλή σε λιπαρά και χαμηλή σε φυτικές ίνες, η καθιστική ζωή και το κάπνισμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
➡️ Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Τα άτομα με παθήσεις όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου.

Μην ξεχνάτε! Η πρόληψη σώζει ζωές

 

Share this

Ενδιαφέροντα άρθρα

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τα εκκολπώματα του παχέος εντέρου

Τι είναι τα εκκολπώματα ; Πώς αντιμετωπίζονται; Μπορούμε να τα προλάβουμε;  Αυτές και άλλες πολλές είναι οι ερωτήσεις που μου έκανε η κα Βίκυ Καρατζαφέρη στη ραδιοφωνική συνέντευξη που κάναμε […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πως επηρεάζονται οι αιμορροίδες το καλοκαίρι – Τι μπορείτε να κάνετε

Οι αιμορροΐδες παρότι μπορούν να εμφανιστούν στη διάρκεια όλου του χρόνου, η συχνότητα εμφάνισής τους αυξάνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.  Τα κύματα ζέστης μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση, που είναι σημαντικός […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ποιες είναι οι 7 τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε για να έχουμε υγιές έντερο;

 Το παχύ έντερο είναι το τελευταίο τμήμα του ανθρώπινου πεπτικού συστήματος και παίζει σημαντικό ρόλο στην πέψη της τροφής. Ένα υγιές παχύ έντερο είναι το κλειδί για την καλή υγεία. […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ