Facebook Pixel
Yμηττού 14, Χολαργός 213 03 70 866 6987 216 310 [email protected]

Απαντάμε στις ερωτήσεις σας για τις αιμορροΐδες.

Η αιμορροϊδοπάθεια  – αιμορροΐδες – είναι μια πολύ συχνή πάθηση που εμφανίζεται σε γυναίκες και άνδρες. Προκαλεί δυσφορία, κνησμό και αρκετά συχνά, επιφέρει και αιμορραγία.

Τι ισχύει όμως για τις αιμορροΐδες και τι όχι;  Δείτε τις απαντήσεις, στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις των ασθενών:

 

Μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του παχέος εντέρου?

Όχι. Οι αιμορροΐδες είναι στην πλειοψηφία τους ακίνδυνες. Μπορεί να επιφέρουν σοβαρά προβλήματα, αλλά όχι καρκίνο.

Η διατροφή με μπαχαρικά και πικάντικες τροφές μπορεί να προκαλέσουν αιμορροΐδες?

Όχι, αντίθετα, αυτές οι τροφές που είναι «καυτερές» μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο στομάχι. Δεν δημιουργούν όμως δυσκοιλιότητα που αυτή συνήθως ξεκινά τις αιμορροΐδες.

Αν βάλουμε στη διατροφή μας φυτικές ίνες, θα τις αποφύγουμε; 

Δεν ισχύει ακριβώς αυτό.  Το να ακολουθούμε μια διατροφή υγιεινή εμπλουτισμένη με λαχανικά, φρούτα, φυτικές ίνες και ξηρούς καρπούς βοηθά συνολικότερα την υγεία μας και βοηθούν στην δυσκοιλιότητα.

Μπορεί το πρωκτικό σεξ να προκαλέσει αιμορροΐδες ?

Όχι. Μπορεί όμως να τις επιδεινώσει.  Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα μελέτη που να οδηγεί σ’αυτό το συμπέρασμα.  Είναι σκόπιμο να ακολουθούνται οι κανόνες υγιεινής.

Εμφανίζονται μόνο στους ηλικιωμένους?

Αν και οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι έχουν πιο πολλές πιθανότητες να αποκτήσουν αιμορροΐδες, δεν αποκλείονται δυστυχώς και οι νεότεροι, άνδρες και γυναίκες.   Πάνω από το μισό του πληθυσμού έχει συμπτώματα αιμορροΐδων μέχρι τα 50 χρόνια ενώ το 75% περίπου του πληθυσμού εμφανίζει αιμορροΐδες σε κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ο κίνδυνος εμφάνισης αυξάνεται μετά τα 30.

Θεραπεύονται  ή είναι μόνιμες?

Σήμερα πλέον υπάρχει ανώδυνη, αποτελεσματική θεραπεία για τις αιμορροΐδες. Εάν η αιτία τους είναι π.χ. η εγκυμοσύνη ή είναι ακόμα στην αρχή της εμφάνισής του, είναι σκόπιμο να συμβουλευτείτε τον χειρουργό για να τις θεραπεύσετε και να υιοθετήσετε έναν τρόπο ζωής για να αποφύγετε την υποτροπή.

Πως ξέρω αν έχω αιμορροΐδες ή πρωκτική ραγάδα?

Η πρωκτική ραγάδα είναι μια σχισμή στον ιστό του πρωκτού, που συχνά προκαλείται ή επιδεινώνεται από παρατεταμένες περιόδους διάρροιας ή σκληρών κοπράνων.  Ο πρωκτικός πόνος, ο κνησμός και η αιμορραγία από το ορθό είναι συμπτώματα τόσο των αιμορροΐδων όσο και των πρωκτικών ραγάδων. Ως αποτέλεσμα, είναι πιθανό για τους ανθρώπους να κάνουν εσφαλμένη αυτοδιάγνωση. Πάντα να συμβουλεύεστε τον χειρουργό για την ορθή διάγνωση. Επειδή η αιμορραγία είναι επίσης σύμπτωμα καρκίνου του παχέος εντέρου, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να αποκλείσετε άλλα προβλήματα.

Ραγάδες πρωκτού: συνδυαστική αποτελεσματική θεραπεία με botox

Είναι όλοι οι τύποι αιμορροϊδοπάθειας οι ίδιοι?

Δεν είναι όλες οι αιμορροΐδες ίδιες. Ο γιατρός σας θα ταξινομήσει τις αιμορροΐδες σας με βάση τη θέση τους. Οι δύο κύριοι τύποι αιμορροΐδων είναι εσωτερικές (μέσα στο ορθό) και εξωτερικές (αναπτύσσονται κάτω από το εξωτερικό πρωκτικό δέρμα και μπορείτε να τις δείτε και να τις αισθανθείτε).

Διαβάστε ακόμα: 

Αιμορροϊδοπηξία με χρήση Laser

 

 

 

Ενδιαφέροντα άρθρα

Απειλητικοί για τη ζωή καρκίνοι ενδοκρινών αδένων: “Καρκίνος φλοιού επινεφριδίου”

Άρθρο για τον καρκίνο φλοιού επινεφριδίων με δημοσίευση στο Περιοδικό της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων, τον Ιούλιο του 2021. Κεντρικό θέμα ήταν οι καρκίνοι των ενδοκρινών αδένων που θεωρούνται […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Oδηγίες της Ελλ. Χειρουργικής Εταιρείας: εμβολιασμός σε ασθενείς με καρκίνο και χειρουργικούς ογκολογικούς ασθενείς

Η πανδημία του COVID-19 αποτελεί πρωτοφανή πρόκληση για τα υγειονομικά συστήματα, τις κοινωνίες και τα κράτη. Η επιστημονική κοινότητα εξαρχής επιδόθηκε σε έναν αγώνα δρόμου για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Υγιεινή διατροφή: το καλύτερο φάρμακο για την υγεία μας

Συνήθως οι περισσότερες παθήσεις εμφανίζονται όταν η συνολική υγεία ενός ασθενή δεν είναι καλή. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να φροντίζουμε τον εαυτό μας καθημερινά ώστε να εξασφαλίζουμε καλή υγεία και […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ