Facebook Pixel
Yμηττού 14, Χολαργός 213 03 70 866 6987 216 310 [email protected]

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου

Χειρουργός - καρκίνος παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μια κακοήθης νόσος η οποία παρουσιάζει σημαντική αύξηση συχνότητας εμφάνισης στον πληθυσμό τα τελευταία χρόνια, ειδικά στις δυτικές κοινωνίες. Είναι η 3η πιο συνηθισμένη κακοήθης νόσος μετά τον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα.  Εφόσον διαγνωστεί έγκαιρα, έχει καλή πρόγνωση σε σχέση με άλλες κακοήθειες.

Αιτίες

Ο καρκίνος παχέος εντέρου έχει γενετικές αιτίες, όπως ασθενείς με πολύποδες, ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn και κληρονομικό ιστορικό (συγγενείς πρώτου βαθμού που έχουν εμφανίσει καρκίνο παχέος εντέρου π.χ γονείς) 

Επιπλέον, άλλες αιτίες που φαίνεται να συμβάλουν στην εμφάνιση του καρκίνου παχέος εντέρου είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, το αλκοόλ αλλά και η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα για τον καρκίνο παχέος εντέρου, είναι η εμφάνιση αλλαγής εντερικών συνηθειών όπως επίμονη δυσκοιλιότητα και εναλλαγή δυσκοιλιότητας και διαρροϊκών κενώσεων, κολικοί, αίμα στις κενώσεις, απώλεια βάρους είναι συμπτώματα που θα πρέπει να σας οδηγήσουν στον ιατρό.

Διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου

Η διάγνωση μπορεί να γίνει με τις παρακάτω εξετάσεις:

  • Κολονοσκόπηση (κατά την οποία θα γίνει λήψη δείγματος για βιοψία).
  • Αιμοσφαιρίνη στα κόπρανα.
  • Αξονική ή μαγνητική τομογραφία
  • Εφόσον κριθεί απαραίτητο, μπορεί να γίνει και PET-CT.

Θεραπεία

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, θεραπεύεται με χειρουργική αφαίρεση του όγκου (κολεκτομή) και των λεμφαδένων της περιοχής. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των χειρουργείων που πραγματοποιούνται για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου, γίνεται λαπαροσκοπικά.

Σε περίπτωση που η νόσος είναι σε προχωρημένο στάδιο, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ογκολογικές θεραπείες πριν ή/και μετά το χειρουργείο.

Πρόληψη

Για την πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου, υιοθετείστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής:

  1. Η διατροφή σας να είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ασβέστιο.
  2. Κόψτε το κάπνισμα.
  3. Σηκωθείτε από τον καναπέ και βάλτε στην ζωή σας την άσκηση.
  4. Προγραμματίστε να κάνετε κολονοσκόπηση (προληπτικά). Οι κατευθυντήριες γραμμές πλέον άλλαξαν και η κολονοσκόπηση συστήνεται να γίνεται από την ηλικία των 45. Αυτό οφείλεται σε αύξηση της συχνότητας του καρκίνου του παχέος εντέρου μεταξύ νεότερων ατόμων.

 

Αιμορραγία από το ορθό: Αιτίες, Συμπτώματα και πότε πρέπει να δείτε τον γιατρό

 

Διαβάστε ακόμα:

 

Ενδιαφέροντα άρθρα

Απαντάμε στις ερωτήσεις σας για τις αιμορροΐδες.

Η αιμορροϊδοπάθεια  – αιμορροΐδες – είναι μια πολύ συχνή πάθηση που εμφανίζεται σε γυναίκες και άνδρες. Προκαλεί δυσφορία, κνησμό και αρκετά συχνά, επιφέρει και αιμορραγία. Τι ισχύει όμως για τις […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
κοιλιακός πόνος

Κοιλιακός πόνος: πότε πρέπει να απευθυνθώ στον χειρουργό

Ο κοιλιακός πόνος είναι ένα σχετικά κοινό σύμπτωμα που συχνά δεν χρειάζεται θεραπεία.  Η κοιλιά φιλοξενεί όχι μόνο το πεπτικό σύστημα (οισοφάγος, στομάχι, λεπτό –παχύ εντέρο, σκωληκοειδής απόφυση) αλλά και […]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εκκολπωματίτιδα: Ποια διατροφή βοηθά;

Καθοριστικός είναι ο ρόλος της διατροφής στην εμφάνιση και διαχείριση της εκκολπωματικής νόσου, αλλά και των εξάρσεών της. Η πρόσληψη τροφών που βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου, την πρόληψη της δυσκοιλιότητας και τη μείωση της πίεσης εντός του παχέος εντέρου, περιορίζουν τον κίνδυνο σχηματισμού και φλεγμονής αυτών των μικρών και επώδυνων κοιλοτήτων στο έντερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ