Ο θυρεοειδής αδένας αν και μικρός, παίζει μεγάλο και σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανθρώπου. Η Παγκόσμια Ημέρα του Θυρεοειδούς , στις 25 Μαΐου, είναι αφιερωμένη στους ασθενείς με θυρεοειδοπάθεια και σε όλους όσους έχουν δεσμευτεί για τη μελέτη και τη θεραπεία των παθήσεων του θυρεοειδούς παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει αυξημένη επίπτωση των θυρεοειδικών παθήσεων, αλλά συχνά δεν γίνονται άμεσα αντιληπτές λόγω των μη ειδικών συμπτωμάτων τους.
Τι είναι ο θυρεοειδής;
Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας στο πρόσθιο τμήμα του τράχηλου (λαιμός) και η μη σωστή λειτουργία του μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη υγεία μας. Όταν ο θυρεοειδής αδένας λειτουργεί κανονικά, απελευθερώνει ορμόνες που ελέγχουν τον μεταβολισμό, τη θερμοκρασία του σώματος και τα επίπεδα ενέργειας. Επιπλέον, από τον θυρεοειδή ρυθμίζονται μεταξύ άλλων και οι παλμοί της καρδιάς. Κατά τη βρεφική και την παιδική ηλικία, η ορμόνη του θυρεοειδούς είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Οι διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα, μπορεί να επιφέρουν επιτάχυνση ή επιβράδυνση του μεταβολικού ρυθμού, ενώ και οι 2 αυτές καταστάσεις επηρεάζουν πολλές σωματικές λειτουργίες.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε;
Τα συμπτώματα ποικίλουν από ασθενή σε ασθενή, ενώ τα προβλήματα τείνουν να αναπτύσσονται αργά, συχνά και για αρκετά και σε βάθος αρκετών χρόνων χρόνια.
Όταν εμφανιστεί διαταραχή στην παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να εμφανιστεί:
- Υποθυρεοειδισμός (μειωμένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών)
- Υπερθυρεοειδισμός (αυξημένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών).
Ταυτόχρονα, μπορεί να εμφανιστούν και άλλες παθήσεις όπως καρκίνος και θυρεοειδίτιδα (φλεγμονή) .
Οι διαταραχές του θυρεοειδούς σύμφωνα με έρευνες, είναι πιο συχνές στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άντρες και παρότι η αιτιολογία τους δεν μπορεί να εντοπιστεί με ακρίβεια, θεωρείται ότι οφείλονται σε έναν συνδυασμό γενετικών παραγόντων, αυτοάνοσων παθήσεων και στρες.
Η αντιμετώπιση των παθήσεων του θυρεοειδούς είναι κυρίως φαρμακευτική αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανό να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση ή/και θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο επί συγκεκριμένων ενδείξεων.
Είναι πολύ σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίσετε κάποια σημάδια που σας προειδοποιούν ότι ο θυρεοειδής σας δεν λειτουργεί σωστά, ώστε να επισκεφθείτε ένα γιατρό και να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που πρέπει να σας κάνουν να δείτε τον ειδικό ιατρό είναι:
- Μεταβολές στο σωματικό βάρος
- Αυξημένη ευαισθησία στο κρύο ή την ζέστη
- Διαταραχές εντερικών συνηθειών (δυσκοιλιότητα- διάρροια)
- Διαταραχές ύπνου
- Διαταραχές θυμικού
- Καρδιακή αρρυθμία
- Αδυναμία
- Κούραση
- Κατάθλιψη, κακή διάθεση
- Έλλειψη συγκέντρωσης
- Μειωμένη λίμπιντο
- Ξηρή επιδερμίδα
- Κνησμός (φαγούρα)
Σε αρχικό στάδιο, τα συμπτώματα δεν είναι ιδιαίτερα εμφανή, σταδιακά όμως οι επιδόσεις μειώνονται αισθητά.
Υπολογίζεται ότι το 12% των ενηλίκων αναπτύσσουν κάποιο πρόβλημα σε αυτόν στη διάρκεια της ζωής τους. Οι γυναίκες νοσούν συχνότερα από τους άνδρες (διατρέχουν πενταπλάσιο έως οκταπλάσιο κίνδυνο). Συχνά άτομα που πάσχουν από θυρεοειδοπάθειες (ποσοστό έως και 60%, σύμφωνα με μερικές μελέτες) δεν γνωρίζουν για την ασθένειά τους ή μαθαίνουν ότι νοσούν με σημαντική καθυστέρηση.